Wiedza o winie

Polecamy serię artykułów prezentujących podstawy wiedzy o winie. Przegląd charakterystyki regionów winiarskich, odmian winorośli i terminologii używanej w opisach win i producentów. Wiedza przydatna dla początkujących jak i szybka ściągawka dla profesjonalistów z doświadczeniem.

 

Syrah (Shiraz)

(Shiraz)Historia szczepu Syrah zaczyna się na Środkowym Wschodzie, w mieście Shiraz (leży na południowym zachodzie dzisiejszego Iranu), skąd szczep przywędrował do Doliny Rodanu. Nie jest pewne kto go tu przywiózł, jest natomiast wiadome, iż jest tu już obecny od...

czytaj dalej

Wino Viognier – charakterystyka

Viognier to jeden z modniejszych współcześnie szczepów. Znany i uprawiany "od zawsze" w północnej części Doliny Rodanu, w Condrieu. Tamtejsze wina są ogromnie szanowane, jednakże ponieważ kosztują zwykle powyżej 100 PLN ciężko, aby trafiły do świadomości masowego...

czytaj dalej

Jak długo można przechowywać wina?

Jak wybrać wino na prezent ślubny które chcemy otworzyć za 20 czy 25 lat? Co zrobić, aby nie uległo ono zepsuciu? Większość win dostępnych w naszych sklepach przeznaczonych jest do natychmiastowej konsumpcji. Z kolei wina które warte są leżakowania osiągają zazwyczaj...

czytaj dalej

Jak prawidłowo schłodzić białe wino?

O ile nie ma większych problemów z podaniem w odpowiedniej temperaturze wina czerwonego, o tyle wina białe bardzo często są zbyt ciepłe bądź wręcz zmrożone. Najbardziej klasycznie ochłodzimy białe wino wkładając je do kubełka z wodą i z lodem. W sprzedaży można też...

czytaj dalej

Co to są siarczyny w winie?

Od mniej więcej dwóch lat, na etykietach win, pojawiły się budzące postrach napisy ZAWIERA SIARCZYNY. Co oznaczają? Ano z grubsza nic:-) Po prostu weszła w życie dyrektywa unijna nakazująca umieszczanie owego ostrzeżenia w trosce o zdrowie alergików. Siarczyny są...

czytaj dalej

Charakterystyka szczepu Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon to obok Merlot podstawowy szczep Bordeaux, szczególnie lewej strony Żyrondy - Médoc i Graves, zwany niegdyś Petite Vidure (do dziś ta nazwa funkcjonuje w Graves). Pierwsze sadzonki w Bordeaux pojawiły się pod koniec XVIII wieku, dzięki działaniom...

czytaj dalej

Harmonia wina i potraw

Istnieje wiele szkół i zasad odnośnie łączenia win z potrawami.Jedna z zasad nakazuje zapomnieć o wszelkich zasadach.Spróbujmy im się jednak przyjżeć. Łączenie wina i potraw jest tak naprawdę pewnym wyczuciem zmysłów. Jeśli jesteśmy przekonani, iż na stole jest dobre...

czytaj dalej

Przechowywanie wina w domowej piwniczce

Co należy wiedzieć o domowej piwniczce. Jakie są optymalne warunki do przechowywania win? Każdy miłośnik wina z pasją przechowuje swoje ulubione butelki wina czekając aż nadejdzie właściwy moment, aby je otworzyć. Ta jedna chwila w której otwieramy pieczołowicie...

czytaj dalej
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
Facebook
YouTube
LinkedIn
Instagram