Co należy wiedzieć o domowej piwniczce. Jakie są optymalne warunki do przechowywania win?
![](https://www.wineonline.pl/wp-content/uploads/2021/11/Piwnica-400px.jpg)
Aby zapewnić winu prawidłowy proces dojrzewania w butelce należy pamiętać o kilku ważnych zasadach, których nieprzestrzeganie może zakłócić proces prawidłowego rozwoju wina, a w ekstremalnych warunkach nawet je zepsuć.
Na początek warto wspomnieć, iż nie powinniśmy otwierać dopiero co kupionej butelki, która spędziła chociaż trochę czasu w trzęsącym samochodzie w drodze do domu. Wino musi się ustać i uspokoić, na co potrzebuje przynajmniej kilku dni.
Należy również pamiętać, iż nie każde wino nadaje się do dłuższego przechowywania. Większość pospolitych win dostępnych w naszych supermarketach przeznaczonych jest do natychmiastowej konsumpcji. Skąd zatem mamy wiedzieć co warto przechowywać a co nie? Najlepiej poradzić się fachowców w specjalistycznym sklepie winiarskim (lub w naszym serwisie internetowym); zazwyczaj znają oni sprzedawane tam wina i mogą służyć fachową poradą. Jeśli chcemy sami określać, które wina warto przechowywać, trzeba nam wiedzieć, że o potencjale do dojrzewania wina decydują cztery podstawowe elementy: taniny, kwasowość, alkohol i zawartość cukru. W każdym wypadku im jest ona większa, tym większy potencjał do dojrzewania danego wina w butelce.
Zazwyczaj lepiej dojrzewają wina czerwone ale nie należy zapominać o kategorii win białych deserowych. Większość z nich doskonale dojrzewa w butelce, a niektóre są niemal wieczne. Wina białe deserowe można przechowywać przez kilkadziesiąt lat. Wina czerwone w zasadzie nie warto trzymać dłużej niż 20-30 lat, ale i od tej zasady znajdziemy bez wątpienia wyjątki (chociażby Porto).
![](https://www.wineonline.pl/wp-content/uploads/2021/11/Beczki-200px.jpg)
Przejdźmy jednak do sedna sprawy, czyli do przechowywania win. Aby zapewnić naszym wybranym winom optymalne warunki, trzeba przestrzegać przynajmniej kilku podstawowych zasad.
Najważniejsze jest przechowywanie win w pozycji leżącej, chodzi o to aby korek był cały czas zamoczony, co z kolei ma zapobiec jego wyschnięciu i przedostaniu się powietrza do butelki (czyli oksydacji wina). Ma to szczególnie duże znaczenie jednak tylko wówczas jeśli przechowujemy wina dłuższy czas.
Kolejna ważna kwestia to temperatura w jakiej przechowujemy wina. Powinna wynosić około 12-14°C. Zbyt niska temperatura hamuje i zakłóca rozwój wina, z kolei zbyt wysoka sprawia, iż wino może się rozwijać nieprawidłowo. O ile drobne odchylenia od tych wartości nic strasznego nie spowodują, o tyle należy unikać jak ognia znacznych wahań temperatury, które mogą spowodować uszkodzenie i zepsucie wina. Piwnica do przechowywania wina nie może być również zbyt sucha (aby zapobiec wysuszaniu korka), jeśli tak jest to wystarczy w niej postawić miskę z wodą.
Ponieważ w samej piwnicy będą również występować drobne różnice temperatur (chłodniej przy podłodze, cieplej przy suficie), wina białe należy układać niżej, a wina czerwone wyżej. Do naszej piwnicy należy również ograniczyć dostęp światła, najlepiej jeśli jest to pomieszczenie całkiem zaciemnione.
Dojrzewanie wina w domowych piwniczkach to zajęcie dla prawdziwych hobbystów i amatorów tego trunku. Proszę sobie jednak wyobrazić jak wspaniałą chwilą jest moment, w którym podajemy na stół butelkę w pełni dojrzałego, pieczołowicie przechowywanego i oczekiwanego przez lata wina.
![](https://www.wineonline.pl/wp-content/uploads/2021/11/Butle_lezakuja_400px.jpg)
Najlepszą metodą na znalezienie optymalnego momentu do otwarcia butelki jest kupowanie wina skrzynkami (po 6 lub 12 butelek), i otwieranie raz na jakiś czas jednej butelki. Ponadto kupowanie wina młodego jest po prostu znacznie tańsze niż wina starego i w pełni dojrzałego (może to być również całkiem niezły interes, jeśli przeznaczymy butelki do odsprzedaży). Wielu doświadczonych hobbystów kupuje kilka skrzynek danego wina, co daje im możliwość późniejszej odsprzedaży części z nich i zwrócenia kosztów zakupu pozostałych butelek.
Posiadanie własnej piwniczki ma jeszcze jedną wspaniałą zaletę… Nie zostaniemy zaskoczeni przez niespodziewanych gości, a poza tym posiadając pewien przekrój win zawsze znajdziemy coś odpowiedniego do danego posiłku.
Poznaj również najczęstsze błędy popełniane przy podawaniu wina >>