Viognier to jeden z modniejszych współcześnie szczepów. Znany i uprawiany „od zawsze” w północnej części Doliny Rodanu, w Condrieu. Tamtejsze wina są ogromnie szanowane, jednakże ponieważ kosztują zwykle powyżej 100 PLN ciężko, aby trafiły do świadomości masowego odbiorcy.
Viognier swój renesans zawdzięcza Nowemu Światu. To właśnie w Australii, Kalifornii, Chile i RPA osiągnięto spore sukcesy produkując z niego wina. I wtedy rykoszetem wróciła jego popularność również do Europy. Obecnie jest uprawiany masowo n.p. w Langwedocji. Dość rzadko występuje samotnie, raczej współtworzy wina wraz z innymi szczepami. Ciekawostką jest, że świetnie współgra dzięki swojej niskiej kwasowości z czerwonym szczepem Syrah.
W przypadku Viognier sprawdza się zasada odnosząca się do wielu białych win – im młodszy tym lepszy! Po czterech latach wyraźnie traci swój potencjał. Aromatami, dodajmy silnymi aromatami, charakterystycznymi dla Viognier są: morela, jabłko, brzoskwinia.
Wina z Viognier najlepiej podawać do dań kuchni azjatyckiej, głównie tych z curry, a także do owoców morza oraz sushi.
Łukasz Bogumił: Od niemal dziesięciu lat jestem głównym sommelierem importera win Wineonline w Warszawie, gdzie odpowiadam za szkolenia dla pracowników, degustacje dla klientów oraz opiekę merytoryczną nad treścią publikacji drukowanych i online.
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
Facebook
YouTube
LinkedIn
Instagram