O ile nie ma większych problemów z podaniem w odpowiedniej temperaturze wina czerwonego, o tyle wina białe bardzo często są bądź zbyt ciepłe bądź wręcz zmrożone.

O ile nie ma większych problemów z podaniem w odpowiedniej temperaturze wina czerwonego, o tyle wina białe bardzo często są bądź zbyt ciepłe bądź wręcz zmrożone.


Najbardziej klasycznie ochłodzimy białe wino wkładając je do kubełka z wodą i z lodem. W sprzedaży można też spotkać specjalne, zamrażane nakładki na butelkę. Działają dobrze, ale wyglądają mało romantycznie.


Innym, prostszym sposobem jest wstawienie wina na pewien czas do lodówki. Aby schłodziło się szybciej owińmy je zmoczoną ściereczką.


Natomaist nigdy, ale to przenigdy nie wolno wkładać wina do zamrażarki, czy też wystawiać na balkon przy dużych mrozach. Nie dość, że jest to szokiem dla wina, to jeszcze możemy źle obliczyć czas i z butelki w efektowny sposób zostanie wypchnięty korek.