Kilka prostych wskazówek, które mogą pomóc w ocenie wina. Czego należy szukać, na co zwracać uwagę i jak podawać wina.
Najważniejszą kwestią przy podawaniu wina jest jego temperatura. Należy przy tym zwrócić szczególną uwagę na fakt, iż określenie „temperatura pokojowa” pochodzi z czasów kiedy wynosiła ona nie więcej niż 18° C.
W pierwszej kolejności zwróćmy zatem uwagę na temperaturę podawanego wina, i tak:
W pierwszej kolejności zwróćmy zatem uwagę na temperaturę podawanego wina, i tak:
- Szampany powinny być podawane w temperaturze 6-8°C,
- Wina białe – w temperaturze 8-12°C,
- Wina młode czerwone – w temperaturze 13-14°C,
- Wina lekkie czerwone – w temperaturze 14-16°C,
- Wina szlachetne i stare roczniki – w temperaturze 18°C.
Kolejną istotną kwestią jest kolejność podawania win, tu z kolei trzeba pamiętać o kilku zasadach:
- Wina należy podawać w kolejności od białych, poprzez różowe do czerwonych,
- Wina wytrawne podajemy zawsze przed winami słodkimi i likierowymi,
- Wina młode przed winami starymi,
- Wina słabsze przed winami mocnymi.
Do poszczególnych typów wina istnieją oczywiście odpowiednie kieliszki mające na celu jak najbardziej podkreślić walory danego trunku, my jednak w tej chwili skupmy się na ocenie degustowanego wina. Warto w tym momencie wspomnieć, iż kieliszek należy zawsze trzymać za nóżkę, a to między innymi dlatego, aby nie ogrzewać trunku, czy nie zostawiać plam mogących utrudnić ocenę wzrokową wina. Degustacja składa się z trzech części, w trakcie których wino poddajemy analizie wzrokowej, zapachowej i smakowej.
Analiza wzrokowa służy ocenie wyglądu wina, przy czym należy tu zwrócić uwagę nie tylko na kolor wina, ale również na jego przejrzystość, blask, intensywność i płynność. Sam kolor wina może nam już bardzo wiele powiedzieć.
Barwa i odcień wina białego i czerwonego – co oznacza?
Wina białe
-
Biały, bezbarwny: Wino młode
- Jasny żółty z zielonkawym odcieniem: Wino młode zawierające dużo kwasów
- Słomkowo zółty: Wino w szczytowej fazie dojrzałości
- Bursztynowo żółty: Starszy rocznik, jeśli jest matowe, to prawdopodobnie uległo utlenieniu, jeśli błyszczące to dojrzewało
prawidłowo
Wina czerwone
-
Fioletowy, purpurowy: Wino bardzo młode
- Wiśniowy: Wino do konsumpcji
- Czerwony z pomarańczowymi refleksami: Początek dojrzewania wina
- Czerwony z brunatnymi odblaskami: Wino dojrzałe
- Brunatny: Szlachetne, dojrzałe wino (o ile było przeznaczone do dłuższego przechowywania)
Podział wina ze względu na zapach
Analiza zapachowa służy ocenie bogactwa aromatycznego wina. Zapachy dzielimy na:
- podstawowe – pochodzące z odmiany winogron,
- wtórne – powstałe w trakcie fermentacji
- trzeciorzędne – powstałe w trakcie dojrzewania wina.
Jak oceniamy smak w przypadku różnych kolorów wina?
Analiza smakowa to najbardziej skomplikowany z trzech wymienionych etapów. Należy przede wszystkim zwrócić uwagę na równowagę, przy czym w zależności od rodzaju wina, należy obserwować różne elementy. I tak,
- w przypadku win białych, oceniamy równowagę kwasów i cukru,
- w przypadku win likierowych, oceniamy równowagę kwasów, cukru i alkoholu,
- w przypadku win czerwonych,oceniamy równowagę kwasów, cukru i garbników.
Poznaj system i skalę oceny wina amerykańską i europejską >>>