Wiedza o winie

Polecamy serię artykułów prezentujących podstawy wiedzy o winie. Przegląd charakterystyki regionów winiarskich, odmian winorośli i terminologii używanej w opisach win i producentów. Wiedza przydatna dla początkujących jak i szybka ściągawka dla profesjonalistów z doświadczeniem.

 

Wina z Włoch

Czym jest spowodowana doskonała reputacja win włoskich? Z pewnością musi wzbudzać zaufanie jakim swoje wina obdarzają sami Włosi pijąc je codziennie. Respekt budzi fakt, że w Italii jest kilkaset apelacji DOC i DOCG. Również technika produkcji jest bardzo daleka od...

czytaj dalej

Błędy przy podawaniu wina

Nawet stosując się do podstawowych zasad podczas podawania wina można nie uniknąć błędów. Przypomnijmy najpierw skrótowo same główne zasady: wina białe podajemy przed winami czerwonymi wina wytrawne przed słodkimi wina młode przed starszymi wina lekkie przed cięższymi...

czytaj dalej

Szczep Gruner Veltliner

Gruner Veltliner to szczep, który jest narodową dumą Austriaków, lecz wkrótce może się ta sytuacja zasadniczo zmienić. I wcale nie dlatego, że Wiedeńczycy nagle zaczną się go wstydzić. Wręcz przeciwnie. Właśnie na naszych oczach prawdopodobnie rozpoczyna się światowa...

czytaj dalej

Szczep Silvaner

Dawno niestety odeszły w czasie chwile największej sławy Silvanera. Na początku XX wieku była to wiodąca odmiana niemiecka, zajmowała aż połowę całego areału win białych. Dziś szczep ten często przegrywa rywalizację z Muller-Thurgau. Silvaner ma spore wymagania wobec...

czytaj dalej

Szczep Muller Thurgau

Historię tej odmiany znamy dość dobrze. Została stworzona przez profesora Hermana Mullera ze szwajcarskiego kantonu Thurgau. Wobec nowego szczepu używa się też czasem nazwy Rivaner. Jest to kontynuacja pewnej pomyłki. Wcześniej sądzono, że udało się skrzyżować...

czytaj dalej

Wina z Hiszpanii

Hiszpania jest krajem o największym areale winnic na świecie, stanowią one aż 15 % globalnych upraw. Wystarczy spojrzeć na mapę tego państwa, aby dostrzec, że miejsc gdzie wina się nie produkuje jest znacznie mniej niż tych zajętych przez winorośl. Czy tak ogromny...

czytaj dalej

Maceracja węglowa – czym jest?

Czasem spotykamy się z terminem maceracja węglowa. Co może robić węgiel przy produkcji wina i czy należy się tego obawiać? Otóż o maceracji węglowej mówimy w sytuacji gdy grona nie są zgniatane, aby uzyskać z nich sok. Fermentacja zachodzi już wewnątrz owocu do chwili...

czytaj dalej

Szczepy Pinot Gris

Pinot Gris jest szczepem uważanym za mutację słynnego Pinot Noir. Nie dziwi więc, że, podobnie jak Pinot Noir, pochodzi z Burgundii. Pod koniec wieku XIII dotarł do Szwajcarii, a kilkadziesiąt lat później na Węgry. Pinot Gris jak na odmianę białą ma wyjątkowo ciemną...

czytaj dalej