Wiedza o winie
Polecamy serię artykułów prezentujących podstawy wiedzy o winie. Przegląd charakterystyki regionów winiarskich, odmian winorośli i terminologii używanej w opisach win i producentów. Wiedza przydatna dla początkujących jak i szybka ściągawka dla profesjonalistów z doświadczeniem.
Wina z Izraela – charakterystyka
Izrael ma tradycję winiarską, o której inne państwa mogą tylko marzyć. Badania archeologiczne mówią, że na tamtych ziemiach uprawiano winorośl już 5000 lat temu. Ma to swoje odzwierciedlenie w Biblii, gdzie słowo wino pada aż 207 razy. Ponadto Żydzi używają wina...
Szczep Silvaner
Dawno niestety odeszły w czasie chwile największej sławy Silvanera. Na początku XX wieku była to wiodąca odmiana niemiecka, zajmowała aż połowę całego areału win białych. Dziś szczep ten często przegrywa rywalizację z Muller-Thurgau. Silvaner ma spore wymagania wobec...
Szczep Muller Thurgau
Historię tej odmiany znamy dość dobrze. Została stworzona przez profesora Hermana Mullera ze szwajcarskiego kantonu Thurgau. Wobec nowego szczepu używa się też czasem nazwy Rivaner. Jest to kontynuacja pewnej pomyłki. Wcześniej sądzono, że udało się skrzyżować...
Wina z Hiszpanii
Hiszpania jest krajem o największym areale winnic na świecie, stanowią one aż 15 % globalnych upraw. Wystarczy spojrzeć na mapę tego państwa, aby dostrzec, że miejsc gdzie wina się nie produkuje jest znacznie mniej niż tych zajętych przez winorośl. Czy tak ogromny...
Maceracja węglowa – czym jest?
Czasem spotykamy się z terminem maceracja węglowa. Co może robić węgiel przy produkcji wina i czy należy się tego obawiać? Otóż o maceracji węglowej mówimy w sytuacji gdy grona nie są zgniatane, aby uzyskać z nich sok. Fermentacja zachodzi już wewnątrz owocu do chwili...
Kryształki w winie, czym są i czy są szkodliwe?
Kryształki w winie są zazwyczaj oznaką dobrej jakości wina. Są przy tym całkowicie nieszkodliwe, a powstają w trakcie procesu dojrzewania wina. Występują zarówno w winie białym jak i czerwonym i odpowiadają kolorem kolorowi wina. Istnieją wina, które mają niejako...
Płatki dębowe do wina – do czego służą?
Aromaty dębu są obecne w winie już od dwóch tysiącleci. Jak wiemy historia winiarstwa jest naznaczona szeregiem przypadków, które w ten bądź inny sposób miały wpływ na jakość tego boskiego trunku. Dąb z winem na stałe złączyli Rzymianie w I w. n.e., pragnęli usprawnić...
Ile kalorii ma wino?
Wprawdzie wino nie zawiera tłuszczu, ale nie znaczy to jeszcze że nie zawiera żadnych kalorii. Zawartość kalorii w winie zależy głównie od zawartości alkoholu i cukrów, dlatego też kieliszek słodkiego wina deserowego a kieliszek delikatnego wina włoskiego będą miały...
Kolory wina. Wino białe czy czerwone?
Wydaje się, że nie ma prostszego kryterium wyboru wina niż jego kolor. Tylko, że nie zdajemy sobie na co dzień sprawy z tego jaką paletę barw przygotowali dla nas winiarze. O ile wina białe i czerwone znają nawet zagorzali abstynenci, o tyle przy innych kolorach...
Charakterystyka win z Argentyny
Korzenie historii winiarstwa w Argentynie sięgają XVI wieku. Dzięki pierwszym sadzonkom uprawianym tam przez jezuitów, dziś w Argentynie uprawia się 300,000 hektarów winnic, które dają rocznie imponującą produkcję 14 milionów hektolitrów wina. Liczby te plasują...