Sauvignon Blanc to jedna z najbardziej kojarzących się z wiosną białych
odmian. Najczęściej wina z tego szczepu są wyraźnie kwasowe, żywe,
mineralne i lekkie. By nie zatracić ich świeżego charakteru, z reguły
nie dojrzewają w beczkach, ale w kadziach metalowych. Najczęściej
odnajdziemy w nich aromaty agrestu, pokrzywy, cytryn, jabłek, trawy,
grejpfrutów, a czasem nawet kocich sików.
Sauvignon Blanc to jedna z najbardziej kojarzących się z wiosną białych odmian. Najczęściej wina z tego szczepu są wyraźnie kwasowe, żywe, mineralne i lekkie. By nie zatracić ich świeżego charakteru, z reguły nie dojrzewają w beczkach, ale w kadziach metalowych. Najczęściej odnajdziemy w nich aromaty agrestu, pokrzywy, cytryn, jabłek, trawy, grejpfrutów, a czasem nawet kocich sików.

Sauvignon Blanc pochodzi z Francji, z Doliny Loary, która nadal rodzi najlepsze wina z tego szczepu. Wystarczy wspomnieć o słynnych loarskich apelacjach wykorzystujących Sauvignon Blanc – Sancerre i Pouilly Fume. Wina te od zawsze były wzorcem mistrzowskich możliwości szczepu. Obecnie Dolinę Loary próbuje zdetronizować nowozelandzki region Marlborough. Wina z Antypodów zaskakują nieporównywalną z niczym innym dawką świeżości.

Oprócz Doliny Loary i Marlborough, Sauvignon Blanc jest uprawiane niemal na całym winiarskim świecie. Znajdziemy je w Bordeaux, w Langwedocji, Chile, Argentynie, RPA, we Włoszech. Zaskakująco dobrze szczep prezentuje się w krajach Europy Środkowej, widać, że chłód mu sprzyja. Kalifornijczycy wina z tej odmiany często metkują jako Fume Blanc. Takie określenie najczęściej podpowiada nam, że wino było beczkowane, choć nie jest to żelazną regułą. Warto wspomnieć, że Sauvignon Blanc bywa wykorzystywany przy produkcji win słodkich. Najpopularniejsze spośród nich to Barsac i Sauternes, gdzie jest mieszany z winogronami Semillon i Muscadelle. Do takich mieszanek Sauvignon wnosi świeżość i nerw, co sprawia, że słodkim winom dodaje charakteru i pozbawia je nudy. Ze względu na te zalety winiarze równie chętnie sięgają po niego przy kupażowaniu win wytrawnych.
Sauvignon Blanc pijemy bardzo silnie schłodzone. Doskonale pasuje na aperitif, sprawdzi się wyśmienicie w towarzystwie owoców morza oraz tłustych ryb.