Wiedza o winie

Polecamy serię artykułów prezentujących podstawy wiedzy o winie. Przegląd charakterystyki regionów winiarskich, odmian winorośli i terminologii używanej w opisach win i producentów. Wiedza przydatna dla początkujących jak i szybka ściągawka dla profesjonalistów z doświadczeniem.

 

Saperavi

Saperavi to lokalny szczep gruziński przysparzający tamtejszym winom najwięcej sławy. Daje on wina bardzo ciemne o aromatach wiśni i korzeni. Saperavi to lokalny szczep gruziński przysparzający tamtejszym winom najwięcej sławy. Daje on wina bardzo ciemne o aromatach...

czytaj dalej

Szczep Gamay – charakterystyka

Dziś trudno w to uwierzyć, ale był moment gdy Gamay był szczepem skazanym na zagładę. W roku 1395 burgundzki książe Filip Śmiały uznał, że Gamay nie jest w stanie konkurować z Pinot Noir i nakazał wyciąć wszystkie winnice. Całe szczęście, że Gamay został przygarnięty...

czytaj dalej

Charakterystyka szczepu Gewurztraminer

Gewurztraminer jest jednym z najbardziej charakterystycznych szczepów, kochany przez początkujących, niedoceniany przez średnio zaawansowanych i uwielbiany przez znawców. Niemal różowe winogrona dają wina głębokie, pełne, tłuste o najbardziej skoncentrowanym i...

czytaj dalej

Nero d’Avola

Sycylia jest obecnie najbardziej rozwojowym włoskim regionem. Próbuje zastapić na trzecim miejscu podium (za Toskanią i Piemontem) region Veneto. Ogromna w tym zasługa typowo sycylijskiego szczepu Nero d'Avola. Sycylia jest obecnie najbardziej rozwojowym włoskim...

czytaj dalej

Pinot Noir

Pinot Noir to chyba najbardziej "kobiecy" czerwony szczep, jego stolica to oczywiście Burgundia. Daje wina o delikatnym zabarwieniu i sporej zawartości tanin, ze względu na podatność na gnicie preferuje dobrze drenowane gleby. Pinot Noir to chyba najbardziej "kobiecy"...

czytaj dalej

Charakterystyka szczepu Carmenere

Warto pochylić się dwie chwile nad tym arcyciekawym szczepem. Historia jego pochodzenia może stanowić ciekawy przyczynek w dyskusji na temat rywalizacji win europejskich z nowoświatowymi. Otóż Carmenere był niezwykle rozpowszechniony w Bordeaux do połowy XIX wieku....

czytaj dalej
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
Facebook
YouTube
LinkedIn
Instagram