Historia winiarstwa na Przylądku sięga 1652 roku, kiedy Jan van Riebeeck otrzymał polecenie utworzenia osady mającej zapewnić żywność dla floty handlowej wypływającej na długie podróże z Europy do Indii. 1 lutego 1659 roku napisał w swoim dzienniku „Dzisiaj chwała Bogu wino zostało odciśnięte od winogron po raz pierwszy”.

Historia winiarstwa na Przylądku sięga 1652 roku, kiedy Jan van Riebeeck otrzymał polecenie utworzenia osady mającej zapewnić żywność dla floty handlowej wypływającej na długie podróże z Europy do Indii. 1 lutego 1659 roku napisał w swoim dzienniku „Dzisiaj chwała Bogu wino zostało odciśnięte od winogron po raz pierwszy”.

 

Duży wkład w rozwój winiarstwa Przylądek zawdzięcza hugenotom, którzy zbiegli z Francji w 1688 roku po unieważnieniu Edyktu Nantejskiego przywożąc ze sobą duży bagaż wiedzy i doświadczeń w produkcji wina. Okres znacznego rozwoju to wojny napoleońskie, kiedy to wina z przylądka zastąpiły tradycyjne wina francuskie w Wielkiej Brytanii.

 

Nowe możliwości nastały dopiero po długim okresie apartheidu, kiedy to Południowa Afryka mogła w końcu zacząć odbudowę swojej pozycji zdobytej wcześniej dzięki 300 letniej historii winiarstwa w tym kraju.

 

Do wzrostu jakości win z Cape Town (łuk szerokości 700 mil z zachodu na wschód) przyczyniły się również w znacznej mierze duże zagraniczne inwestycje i wprowadzenie nowoczesnych metod winifikacji.

 

Klimat podobny do śródziemnomorskiego pozwala na uprawę wielu odmian winogron, z których na szczególną uwagę zasługuje Pinotage. Uzyskany na początku wieku z krzyżówki Pinot Noir i Cinsault daje doskonałe i charakterystyczne dla Przylądka wina.

 

Podział geograficzny wyróżnia na przylądku 12 regionów winiarskich, z których najważniejsze to Stellenbosh, Wellington , Paarl i Robertson. O pochodzeniu wina z określonego regionu świadczy napis na etykiecie Wine of Origin … z podaną nazwą regionu.

 

Zobacz również: