Wiedza o winie
Polecamy serię artykułów prezentujących podstawy wiedzy o winie. Przegląd charakterystyki regionów winiarskich, odmian winorośli i terminologii używanej w opisach win i producentów. Wiedza przydatna dla początkujących jak i szybka ściągawka dla profesjonalistów z doświadczeniem.
Kanadyjskie wina lodowe (icewines)
Gdyby nas spytać z czym kojarzy nam się Kanada, to odpowiedzi mogłoby być mnóstwo, ale raczej na pierwszym miejscu nie padałaby odpowiedź „z winem". Kraj klonowego liścia przywodzi na myśl raczej przejmujące zimno niż klimaty śródziemnomorskie. Tymczasem w...
Charakterystyka win z Francji
Na przełomie tysiącleci francuscy winiarze znaleźli się w dość kłopotliwej sytuacji. W ciągu trzech ostatnich dekad XX wieku przeciętna konsumpcja wina we Francji spadła o połowę (przy tym średni wiek ludzi pijących wino codziennie wzrósł z trzydziestu do...
Cabernet Franc
Cabernet Franc to anonimowy (lub chociaż półanonimowy) bohater, zwykle chowa się za plecami innych. Choć, wspólnie z Carmenere rozsławił region Bordeaux, to dziś mówiąc o Cabernet mamy na myśli zwykle tą bardziej zawadiacką odmianę czyli Cabernet Sauvignon. Cabernet...
Charakterystyka win niemieckich
Wina niemieckie przeżywają poważny kryzys już od wielu lat. Wielu konsumentów kojarzy je po prostu ze słodką lemoniadą (Liebfraumilch) i nie rozumie skomplikowanego systemu nazewnictwa stosowanego w Niemczech. Mówiąc o winach niemieckich nie sposób nie wspomnieć o...
Nebbiolo
Nazwa szczepu Nebbiolo sugeruje nam jego związki z mgłą (po włosku nebbia). Prawdopodobnie zdolność przetrwania we mgle pozwoliła odmianie zdominować wzgórza regionu Langhe, a ściślej wiecznie zamglone okolice rzeki Tanaro przepływającej przez miasteczko Alba. Nazwa...
Charakterystyka szczepu Cabernet Sauvignon
Cabernet Sauvignon to obok Merlot podstawowy szczep Bordeaux, szczególnie lewej strony Żyrondy - Médoc i Graves, zwany niegdyś Petite Vidure (do dziś ta nazwa funkcjonuje w Graves). Pierwsze sadzonki w Bordeaux pojawiły się pod koniec XVIII wieku, dzięki działaniom...
Jak ocenić wino? Poznaj skale ocen europejską i amerykańską
Wielu miłośników wina robi na pamiątkę notatki na temat win. Fachowa ocena wina może być dużo prostsza niż to się może wydawać, wystarczy skorzystać z jednej z dwóch przedstawionych propozycji. Pierwsza z nich jest bardziej opisowa ale i mniej dokładna, druga zaś...
Degustacja wina – na czym polega?
Dość często posługujemy się terminem degustacja wina. Ale degustacja degustacji nierówna. Czym innym jest domowe próbowanie wina a czym innym profesjonalna jego ocena. Dziś zajmę Wam kilka chwil w tej drugiej kwestii. Możemy przyjąć, że mamy z grubsza trzy rodzaje...
Harmonia wina i potraw
Istnieje wiele szkół i zasad odnośnie łączenia win z potrawami.Jedna z zasad nakazuje zapomnieć o wszelkich zasadach.Spróbujmy im się jednak przyjżeć. Łączenie wina i potraw jest tak naprawdę pewnym wyczuciem zmysłów. Jeśli jesteśmy przekonani, iż na stole jest dobre...
Jak degustować wina i na co zwracać uwagę?
Kilka prostych wskazówek, które mogą pomóc w ocenie wina. Czego należy szukać, na co zwracać uwagę i jak podawać wina. Najważniejszą kwestią przy podawaniu wina jest jego temperatura. Należy przy tym zwrócić szczególną uwagę na fakt, iż określenie "temperatura...