Wiedza o winie

Polecamy serię artykułów prezentujących podstawy wiedzy o winie. Przegląd charakterystyki regionów winiarskich, odmian winorośli i terminologii używanej w opisach win i producentów. Wiedza przydatna dla początkujących jak i szybka ściągawka dla profesjonalistów z doświadczeniem.

 

Kanadyjskie wina lodowe (icewines)

Gdyby nas spytać z czym kojarzy nam się Kanada, to odpowiedzi mogłoby być mnóstwo, ale raczej na pierwszym miejscu nie padałaby odpowiedź „z winem". Kraj klonowego liścia przywodzi na myśl raczej przejmujące zimno niż klimaty śródziemnomorskie. Tymczasem w...

czytaj dalej

Charakterystyka win z Francji

Na przełomie tysiącleci francuscy winiarze znaleźli się w dość kłopotliwej sytuacji. W ciągu trzech ostatnich dekad XX wieku przeciętna konsumpcja wina we Francji spadła o połowę (przy tym średni wiek ludzi pijących wino codziennie wzrósł z trzydziestu do...

czytaj dalej

Cabernet Franc

Cabernet Franc to anonimowy (lub chociaż półanonimowy) bohater, zwykle chowa się za plecami innych. Choć, wspólnie z Carmenere rozsławił region Bordeaux, to dziś mówiąc o Cabernet mamy na myśli zwykle tą bardziej zawadiacką odmianę czyli Cabernet Sauvignon. Cabernet...

czytaj dalej

Charakterystyka win niemieckich

Wina niemieckie przeżywają poważny kryzys już od wielu lat. Wielu konsumentów kojarzy je po prostu ze słodką lemoniadą (Liebfraumilch) i nie rozumie skomplikowanego systemu nazewnictwa stosowanego w Niemczech. Mówiąc o winach niemieckich nie sposób nie wspomnieć o...

czytaj dalej

Nebbiolo

Nazwa szczepu Nebbiolo sugeruje nam jego związki z mgłą (po włosku nebbia). Prawdopodobnie zdolność przetrwania we mgle pozwoliła odmianie zdominować wzgórza regionu Langhe, a ściślej wiecznie zamglone okolice rzeki Tanaro przepływającej przez miasteczko Alba. Nazwa...

czytaj dalej

Charakterystyka szczepu Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon to obok Merlot podstawowy szczep Bordeaux, szczególnie lewej strony Żyrondy - Médoc i Graves, zwany niegdyś Petite Vidure (do dziś ta nazwa funkcjonuje w Graves). Pierwsze sadzonki w Bordeaux pojawiły się pod koniec XVIII wieku, dzięki działaniom...

czytaj dalej

Degustacja wina – na czym polega?

Dość często posługujemy się terminem degustacja wina. Ale degustacja degustacji nierówna. Czym innym jest domowe próbowanie wina a czym innym profesjonalna jego ocena. Dziś zajmę Wam kilka chwil w tej drugiej kwestii. Możemy przyjąć, że mamy z grubsza trzy rodzaje...

czytaj dalej

Harmonia wina i potraw

Istnieje wiele szkół i zasad odnośnie łączenia win z potrawami.Jedna z zasad nakazuje zapomnieć o wszelkich zasadach.Spróbujmy im się jednak przyjżeć. Łączenie wina i potraw jest tak naprawdę pewnym wyczuciem zmysłów. Jeśli jesteśmy przekonani, iż na stole jest dobre...

czytaj dalej
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
Facebook
YouTube
LinkedIn
Instagram