Cabernet Franc to anonimowy (lub chociaż półanonimowy) bohater, zwykle chowa się za plecami innych. Choć, wspólnie z Carmenere rozsławił region Bordeaux, to dziś mówiąc o Cabernet mamy na myśli zwykle tą bardziej zawadiacką odmianę czyli Cabernet Sauvignon.

Cabernet Franc to anonimowy (lub chociaż półanonimowy) bohater, zwykle chowa się za plecami innych. Choć, wspólnie z Carmenere rozsławił region Bordeaux, to dziś mówiąc o Cabernet mamy na myśli zwykle tą bardziej zawadiacką odmianę czyli Cabernet Sauvignon.
 
Nazwa sugeruje nam podobieństwo pomiędzy tymi szczepami i słusznie. Współczesne badania genetyczne mówią, że Cabernet Franc jest jednym z ojców Cabernet Sauvignon. Różnią się tym, że Cabernet Franc ma niższą kwasowość i nieco mniej tanin, jest z gatunku winorośli raczej „szepczących” niż „krzyczących”, nie oczekujmy od niego nadmiernych fajerwerków. Szczepu najczęściej używa się w mieszankach, należy do „wielkiej trójki” bordoskiej obok Merlot i Cabernet Sauvignon. Dodaje się go ze względu na charakterystyczne aromaty wiśni, jeżyn, śliwek, czarnego bzu. I choć należy pamiętać, że zwykle jest uzupełnieniem wielkich win z Bordeaux, to bez problemów radzi sobie również będąc w większej przewadze. Ciekawostką jest, że w wielkim winie Chateau Cheval Blanc stanowi aż 60 % mieszanki (40 % to Merlot).
Poza Bordeaux najłatwiej spotkać Cabernet Franc w Dolinie Loary, gdzie uwypuklają się jego nuty owocowe i kwiatowe. Również Włosi doceniają tą odmianę uprawiając ją zwłaszcza na północy ze szczególnym uwzględnieniem Wenecji Fruljańskiej i Trentino.
Ciekawe eksperymenty są prowadzone w Nowym Świecie. Można znaleźć winiarzy, którzy robią wina z klasycznej bordoskiej mieszanki (Cabernet Sauvignon, Merlot i Cabernet Franc), ale również próbują z czystymi, 100% Cabernet Franc.
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
Facebook
YouTube
LinkedIn
Instagram