Wiedza o winie

Polecamy serię artykułów prezentujących podstawy wiedzy o winie. Przegląd charakterystyki regionów winiarskich, odmian winorośli i terminologii używanej w opisach win i producentów. Wiedza przydatna dla początkujących jak i szybka ściągawka dla profesjonalistów z doświadczeniem.

 

Charakterystyka szczepu Gewurztraminer

Gewurztraminer jest jednym z najbardziej charakterystycznych szczepów, kochany przez początkujących, niedoceniany przez średnio zaawansowanych i uwielbiany przez znawców. Niemal różowe winogrona dają wina głębokie, pełne, tłuste o najbardziej skoncentrowanym i...

czytaj dalej

Nero d’Avola

Sycylia jest obecnie najbardziej rozwojowym włoskim regionem. Próbuje zastapić na trzecim miejscu podium (za Toskanią i Piemontem) region Veneto. Ogromna w tym zasługa typowo sycylijskiego szczepu Nero d'Avola. Sycylia jest obecnie najbardziej rozwojowym włoskim...

czytaj dalej

Pinot Noir

Pinot Noir to chyba najbardziej "kobiecy" czerwony szczep, jego stolica to oczywiście Burgundia. Daje wina o delikatnym zabarwieniu i sporej zawartości tanin, ze względu na podatność na gnicie preferuje dobrze drenowane gleby. Pinot Noir to chyba najbardziej "kobiecy"...

czytaj dalej

Charakterystyka szczepu Carmenere

Warto pochylić się dwie chwile nad tym arcyciekawym szczepem. Historia jego pochodzenia może stanowić ciekawy przyczynek w dyskusji na temat rywalizacji win europejskich z nowoświatowymi. Otóż Carmenere był niezwykle rozpowszechniony w Bordeaux do połowy XIX wieku....

czytaj dalej

Charakterystyka szczepu Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon to obok Merlot podstawowy szczep Bordeaux, szczególnie lewej strony Żyrondy - Médoc i Graves, zwany niegdyś Petite Vidure (do dziś ta nazwa funkcjonuje w Graves). Pierwsze sadzonki w Bordeaux pojawiły się pod koniec XVIII wieku, dzięki działaniom...

czytaj dalej

Harmonia wina i potraw

Istnieje wiele szkół i zasad odnośnie łączenia win z potrawami.Jedna z zasad nakazuje zapomnieć o wszelkich zasadach.Spróbujmy im się jednak przyjżeć. Łączenie wina i potraw jest tak naprawdę pewnym wyczuciem zmysłów. Jeśli jesteśmy przekonani, iż na stole jest dobre...

czytaj dalej
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
Facebook
YouTube
LinkedIn
Instagram