Wiedza o winie
Polecamy serię artykułów prezentujących podstawy wiedzy o winie. Przegląd charakterystyki regionów winiarskich, odmian winorośli i terminologii używanej w opisach win i producentów. Wiedza przydatna dla początkujących jak i szybka ściągawka dla profesjonalistów z doświadczeniem.
Płatki dębowe do wina – do czego służą?
Aromaty dębu są obecne w winie już od dwóch tysiącleci. Jak wiemy historia winiarstwa jest naznaczona szeregiem przypadków, które w ten bądź inny sposób miały wpływ na jakość tego boskiego trunku. Dąb z winem na stałe złączyli Rzymianie w I w. n.e., pragnęli usprawnić...
Ile kalorii ma wino?
Wprawdzie wino nie zawiera tłuszczu, ale nie znaczy to jeszcze że nie zawiera żadnych kalorii. Zawartość kalorii w winie zależy głównie od zawartości alkoholu i cukrów, dlatego też kieliszek słodkiego wina deserowego a kieliszek delikatnego wina włoskiego będą miały...
Kolory wina. Wino białe czy czerwone?
Wydaje się, że nie ma prostszego kryterium wyboru wina niż jego kolor. Tylko, że nie zdajemy sobie na co dzień sprawy z tego jaką paletę barw przygotowali dla nas winiarze. O ile wina białe i czerwone znają nawet zagorzali abstynenci, o tyle przy innych kolorach...
Charakterystyka win z Argentyny
Korzenie historii winiarstwa w Argentynie sięgają XVI wieku. Dzięki pierwszym sadzonkom uprawianym tam przez jezuitów, dziś w Argentynie uprawia się 300,000 hektarów winnic, które dają rocznie imponującą produkcję 14 milionów hektolitrów wina. Liczby te plasują...
Charakterystyka i historia powstania szczepu Pinotage
Niewiele szczepów winnych ma historię tak dobrze udokumentowaną jak Pinotage. Jest to zarazem historia pełna zaskakujących zwrotów akcji z nieznanym nam jeszcze zakończeniem. A było to tak. W 1905 roku po ukończonych w Europie studiach chemicznych wrócił do RPA...
Charakterystyka win z Australii
Australia mając zaledwie 2,3% światowej produkcji wina (mniej niż sam region Bordeaux) wywiera wpływ nieproporcjonalnie większy do posiadanego udziału. Od 1985 roku eksport win z Australii wzrósł z 8 do 200 milionów litrów rocznie. To wszystko dzięki nowoczesnej...
Sangiovese
Już geneza nazwy szczepu Sangiovese nie nastraja krotochwilnie. Wywodzi się z języka łacińskiego „Sanguis Jovis" – krew Jowisza. Przypuszcza się, że uprawiali go już Etruskowie, a nazwa sugeruje nam, że wino ma głęboką barwę i zwykle jest silnie...
Charakterystyka szczepu Cabernet Sauvignon
Cabernet Sauvignon to obok Merlot podstawowy szczep Bordeaux, szczególnie lewej strony Żyrondy - Médoc i Graves, zwany niegdyś Petite Vidure (do dziś ta nazwa funkcjonuje w Graves). Pierwsze sadzonki w Bordeaux pojawiły się pod koniec XVIII wieku, dzięki działaniom...
Aromaty w winie – jakie są rodzaje?
Aromat wraz ze smakiem i kolorem wina stanowi o jego tożsamości. Wytrawny znawca posługując się między innymi zmysłem zapachu jest w stanie określić zarówno pochodzenie, wiek jak i typ wina. Odróżnienie poszczególnych win wymaga treningu, przeciętny człowiek po...
Riesling, zapomniany szczep
Zapytani o ulubione szczepy win czerwonych raczej nie mamy problemów z odpowiedzią: Cabernet Sauvignon, Merlot, Shiraz, Pinot Noir czy Zinfandel... Zapytani o ulubione szczepy win czerwonych raczej nie mamy problemów z odpowiedzią: Cabernet Sauvignon, Merlot, Shiraz,...