Wiedza o winie
Polecamy serię artykułów prezentujących podstawy wiedzy o winie. Przegląd charakterystyki regionów winiarskich, odmian winorośli i terminologii używanej w opisach win i producentów. Wiedza przydatna dla początkujących jak i szybka ściągawka dla profesjonalistów z doświadczeniem.
Co to są siarczyny w winie?
Od mniej więcej dwóch lat, na etykietach win, pojawiły się budzące postrach napisy ZAWIERA SIARCZYNY. Co oznaczają? Ano z grubsza nic:-) Po prostu weszła w życie dyrektywa unijna nakazująca umieszczanie owego ostrzeżenia w trosce o zdrowie alergików. Siarczyny są...
Dekantowanie wina, czyli czym jest dekantacja?
Dekantowanie to nic innego jak przelewanie wina do karafki. Wprawdzie większość win nie wymaga dekantowania, to są jednak przypadki kiedy warto to zrobić. Pierwszy powód dekantacji to oddzielenie osadu od wina. Tego typu osad znajdziemy często w winach z wyższej...
Jak rozpoznać zepsute wino? Kiedy wino ma wady?
Wino jako produkt naturalny, a nie przemysłowy może podlegać pewnym procesom wywołującym jego wady i zepsucie. Najpowszechniejszym problemem jest tzw. wino korkowe. Jego objawy to charakterystyczny zapach mokrej tektury, zbutwiałych liści oraz pleśni a także przykry,...
Kryształki w winie, czym są i czy są szkodliwe?
Kryształki w winie są zazwyczaj oznaką dobrej jakości wina. Są przy tym całkowicie nieszkodliwe, a powstają w trakcie procesu dojrzewania wina. Występują zarówno w winie białym jak i czerwonym i odpowiadają kolorem kolorowi wina. Istnieją wina, które mają niejako...
Płatki dębowe do wina – do czego służą?
Aromaty dębu są obecne w winie już od dwóch tysiącleci. Jak wiemy historia winiarstwa jest naznaczona szeregiem przypadków, które w ten bądź inny sposób miały wpływ na jakość tego boskiego trunku. Dąb z winem na stałe złączyli Rzymianie w I w. n.e., pragnęli usprawnić...
Ile kalorii ma wino?
Wprawdzie wino nie zawiera tłuszczu, ale nie znaczy to jeszcze że nie zawiera żadnych kalorii. Zawartość kalorii w winie zależy głównie od zawartości alkoholu i cukrów, dlatego też kieliszek słodkiego wina deserowego a kieliszek delikatnego wina włoskiego będą miały...
Kolory wina. Wino białe czy czerwone?
Wydaje się, że nie ma prostszego kryterium wyboru wina niż jego kolor. Tylko, że nie zdajemy sobie na co dzień sprawy z tego jaką paletę barw przygotowali dla nas winiarze. O ile wina białe i czerwone znają nawet zagorzali abstynenci, o tyle przy innych kolorach...
Charakterystyka win z Argentyny
Korzenie historii winiarstwa w Argentynie sięgają XVI wieku. Dzięki pierwszym sadzonkom uprawianym tam przez jezuitów, dziś w Argentynie uprawia się 300,000 hektarów winnic, które dają rocznie imponującą produkcję 14 milionów hektolitrów wina. Liczby te plasują...
Charakterystyka i historia powstania szczepu Pinotage
Niewiele szczepów winnych ma historię tak dobrze udokumentowaną jak Pinotage. Jest to zarazem historia pełna zaskakujących zwrotów akcji z nieznanym nam jeszcze zakończeniem. A było to tak. W 1905 roku po ukończonych w Europie studiach chemicznych wrócił do RPA...
Charakterystyka win z Australii
Australia mając zaledwie 2,3% światowej produkcji wina (mniej niż sam region Bordeaux) wywiera wpływ nieproporcjonalnie większy do posiadanego udziału. Od 1985 roku eksport win z Australii wzrósł z 8 do 200 milionów litrów rocznie. To wszystko dzięki nowoczesnej...