Wiedza o winie
Polecamy serię artykułów prezentujących podstawy wiedzy o winie. Przegląd charakterystyki regionów winiarskich, odmian winorośli i terminologii używanej w opisach win i producentów. Wiedza przydatna dla początkujących jak i szybka ściągawka dla profesjonalistów z doświadczeniem.
Charakterystyka szczepu Carmenere
Warto pochylić się dwie chwile nad tym arcyciekawym szczepem. Historia jego pochodzenia może stanowić ciekawy przyczynek w dyskusji na temat rywalizacji win europejskich z nowoświatowymi. Otóż Carmenere był niezwykle rozpowszechniony w Bordeaux do połowy XIX wieku....
Merlot
Merlot, a dokładniej rzecz biorąc Merlot Noir (istnieje inna odmiana Merlot Blanc) stanowi podstawę bodaj najlepszych win czerwonych na świecie, na czele z Chateau Pétrus z Pomerol. Jest używany w mniejszym lub większym stopniu do złagodzenia charakteru...
Charakterystyka szczepów win z Afryki
Historia winiarstwa na Przylądku sięga 1652 roku, kiedy Jan van Riebeeck otrzymał polecenie utworzenia osady mającej zapewnić żywność dla floty handlowej wypływającej na długie podróże z Europy do Indii. 1 lutego 1659 roku napisał w swoim dzienniku "Dzisiaj chwała...
Syrah (Shiraz)
(Shiraz)Historia szczepu Syrah zaczyna się na Środkowym Wschodzie, w mieście Shiraz (leży na południowym zachodzie dzisiejszego Iranu), skąd szczep przywędrował do Doliny Rodanu. Nie jest pewne kto go tu przywiózł, jest natomiast wiadome, iż jest tu już obecny od...
Wino Viognier – charakterystyka
Viognier to jeden z modniejszych współcześnie szczepów. Znany i uprawiany "od zawsze" w północnej części Doliny Rodanu, w Condrieu. Tamtejsze wina są ogromnie szanowane, jednakże ponieważ kosztują zwykle powyżej 100 PLN ciężko, aby trafiły do świadomości masowego...
Jak długo można przechowywać wina?
Jak wybrać wino na prezent ślubny które chcemy otworzyć za 20 czy 25 lat? Co zrobić, aby nie uległo ono zepsuciu? Większość win dostępnych w naszych sklepach przeznaczonych jest do natychmiastowej konsumpcji. Z kolei wina które warte są leżakowania osiągają zazwyczaj...
Jak prawidłowo schłodzić białe wino?
O ile nie ma większych problemów z podaniem w odpowiedniej temperaturze wina czerwonego, o tyle wina białe bardzo często są zbyt ciepłe bądź wręcz zmrożone. Najbardziej klasycznie ochłodzimy białe wino wkładając je do kubełka z wodą i z lodem. W sprzedaży można też...
Jak długo można trzymać otwartą butelkę z winem?
Co zrobić z niedokończoną butelką wina? Czy będzie się jutro nadawała do picia? Niestety wino po otwarciu jest niezwykle wrażliwe i łatwo się psuje, powietrze zaś to jego wielki wróg. Otwartą butelkę wina możemy przechowywać najwyżej przez dzień lub dwa (wina...
Co to są siarczyny w winie?
Od mniej więcej dwóch lat, na etykietach win, pojawiły się budzące postrach napisy ZAWIERA SIARCZYNY. Co oznaczają? Ano z grubsza nic:-) Po prostu weszła w życie dyrektywa unijna nakazująca umieszczanie owego ostrzeżenia w trosce o zdrowie alergików. Siarczyny są...
Dekantowanie wina, czyli czym jest dekantacja?
Dekantowanie to nic innego jak przelewanie wina do karafki. Wprawdzie większość win nie wymaga dekantowania, to są jednak przypadki kiedy warto to zrobić. Pierwszy powód dekantacji to oddzielenie osadu od wina. Tego typu osad znajdziemy często w winach z wyższej...