Wiedza o winie

Polecamy serię artykułów prezentujących podstawy wiedzy o winie. Przegląd charakterystyki regionów winiarskich, odmian winorośli i terminologii używanej w opisach win i producentów. Wiedza przydatna dla początkujących jak i szybka ściągawka dla profesjonalistów z doświadczeniem.

 

Charakterystyka szczepu Carmenere

Warto pochylić się dwie chwile nad tym arcyciekawym szczepem. Historia jego pochodzenia może stanowić ciekawy przyczynek w dyskusji na temat rywalizacji win europejskich z nowoświatowymi. Otóż Carmenere był niezwykle rozpowszechniony w Bordeaux do połowy XIX wieku....

czytaj dalej

Merlot

Merlot, a dokładniej rzecz biorąc Merlot Noir (istnieje inna odmiana Merlot Blanc) stanowi podstawę bodaj najlepszych win czerwonych na świecie, na czele z Chateau Pétrus z Pomerol. Jest używany w mniejszym lub większym stopniu do złagodzenia charakteru...

czytaj dalej

Charakterystyka szczepów win z Afryki

Historia winiarstwa na Przylądku sięga 1652 roku, kiedy Jan van Riebeeck otrzymał polecenie utworzenia osady mającej zapewnić żywność dla floty handlowej wypływającej na długie podróże z Europy do Indii. 1 lutego 1659 roku napisał w swoim dzienniku "Dzisiaj chwała...

czytaj dalej

Syrah (Shiraz)

(Shiraz)Historia szczepu Syrah zaczyna się na Środkowym Wschodzie, w mieście Shiraz (leży na południowym zachodzie dzisiejszego Iranu), skąd szczep przywędrował do Doliny Rodanu. Nie jest pewne kto go tu przywiózł, jest natomiast wiadome, iż jest tu już obecny od...

czytaj dalej

Wino Viognier – charakterystyka

Viognier to jeden z modniejszych współcześnie szczepów. Znany i uprawiany "od zawsze" w północnej części Doliny Rodanu, w Condrieu. Tamtejsze wina są ogromnie szanowane, jednakże ponieważ kosztują zwykle powyżej 100 PLN ciężko, aby trafiły do świadomości masowego...

czytaj dalej

Jak długo można przechowywać wina?

Jak wybrać wino na prezent ślubny które chcemy otworzyć za 20 czy 25 lat? Co zrobić, aby nie uległo ono zepsuciu? Większość win dostępnych w naszych sklepach przeznaczonych jest do natychmiastowej konsumpcji. Z kolei wina które warte są leżakowania osiągają zazwyczaj...

czytaj dalej

Jak prawidłowo schłodzić białe wino?

O ile nie ma większych problemów z podaniem w odpowiedniej temperaturze wina czerwonego, o tyle wina białe bardzo często są zbyt ciepłe bądź wręcz zmrożone. Najbardziej klasycznie ochłodzimy białe wino wkładając je do kubełka z wodą i z lodem. W sprzedaży można też...

czytaj dalej

Co to są siarczyny w winie?

Od mniej więcej dwóch lat, na etykietach win, pojawiły się budzące postrach napisy ZAWIERA SIARCZYNY. Co oznaczają? Ano z grubsza nic:-) Po prostu weszła w życie dyrektywa unijna nakazująca umieszczanie owego ostrzeżenia w trosce o zdrowie alergików. Siarczyny są...

czytaj dalej
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
Facebook
YouTube
LinkedIn
Instagram