Wiedza o winie

Polecamy serię artykułów prezentujących podstawy wiedzy o winie. Przegląd charakterystyki regionów winiarskich, odmian winorośli i terminologii używanej w opisach win i producentów. Wiedza przydatna dla początkujących jak i szybka ściągawka dla profesjonalistów z doświadczeniem.

 

Co to są siarczyny w winie?

Od mniej więcej dwóch lat, na etykietach win, pojawiły się budzące postrach napisy ZAWIERA SIARCZYNY. Co oznaczają? Ano z grubsza nic:-) Po prostu weszła w życie dyrektywa unijna nakazująca umieszczanie owego ostrzeżenia w trosce o zdrowie alergików. Siarczyny są...

czytaj dalej

Ile kalorii ma wino?

Wprawdzie wino nie zawiera tłuszczu, ale nie znaczy to jeszcze że nie zawiera żadnych kalorii. Zawartość kalorii w winie zależy głównie od zawartości alkoholu i cukrów, dlatego też kieliszek słodkiego wina deserowego a kieliszek delikatnego wina włoskiego będą miały...

czytaj dalej

Kolory wina. Wino białe czy czerwone?

Wydaje się, że nie ma prostszego kryterium wyboru wina niż jego kolor. Tylko, że nie zdajemy sobie na co dzień sprawy z tego jaką paletę barw przygotowali dla nas winiarze. O ile wina białe i czerwone znają nawet zagorzali abstynenci, o tyle przy innych kolorach...

czytaj dalej

Charakterystyka win z Australii

Australia mając zaledwie 2,3% światowej produkcji wina (mniej niż sam region Bordeaux) wywiera wpływ nieproporcjonalnie większy do posiadanego udziału. Od 1985 roku eksport win z Australii wzrósł z 8 do 200 milionów litrów rocznie. To wszystko dzięki nowoczesnej...

czytaj dalej
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
Facebook
YouTube
LinkedIn
Instagram