Korzenie historii winiarstwa w Argentynie sięgają XVI wieku. Dzięki pierwszym sadzonkom uprawianym tam przez jezuitów, dziś w Argentynie uprawia się 300,000 hektarów winnic, które dają rocznie imponującą produkcję 14 milionów hektolitrów wina. Liczby te plasują Argentynę w czołówce światowych producentów win, zaraz za Włochami, Francją i Hiszpanią.
Każdy z 30 milionów argentyńczyków spożywa statystycznie 70 litrów wina rocznie. Niestety jakość win sprzedawanych w kraju pozostawia wiele do życzenia. Jednak wraz ze spadkiem konsumpcji wewnętrznej, co bardziej doświadczeni winiarze korzystając z pomocy i inwestycji z zewnątrz postawili zdecydowanie na jakość produkowanych win.

Szczepy win argentyńskich

Listę szczepów uprawianych w Argentynie z pewnością należy rozpocząć od szlachetnego Malbeca, niekwestionowanego króla tutejszych winnic. Daje on wina mocne, ciemne i stosunkowo taniczne oferujące spory potencjał do dojrzewania. Szczep ten będąc w XIX wieku podstawą win wytwarzanych w Bordeaux, dziś we Francji spotyka się je jeszcze w regionie Cahors. Drugim interesującym szczepem jest biały Torrontes, dający mocno aromatyczne wina. Region Mendoza, w którym usytuowane jest 90% winnic, jest najważniejszym regionem winiarskim Argentyny.

Poznaj ofertę win argentyńskich >>>

Łukasz Bogumił: Od niemal dziesięciu lat jestem głównym sommelierem importera win Wineonline w Warszawie, gdzie odpowiadam za szkolenia dla pracowników, degustacje dla klientów oraz opiekę merytoryczną nad treścią publikacji drukowanych i online.

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
Facebook
YouTube
LinkedIn
Instagram