Autor

ŁUKASZ BOGUMIŁ, rocznik 1981
Moja przygoda z winem zaczęła się zupełnie przypadkowo, kiedy w połowie studiów na Uniwersytecie Warszawskim poczułem, że wybrałem nieodpowiedni kierunek. Kilku znajomych akurat trafiło do szkoły Hotelarsko Gastronomicznej przy ulicy Krasnołęckiej w Warszawie, gdzie uruchomiono pionierski kierunek „Kelner Sommelier” w dziennym systemie dwuletnim. Wcześniej z winem nie miałem żadnej styczności, zatem zaryzykowałem i po dwóch latach ukończyłem szkołę z wyróżnieniem w 2004 roku. Od razu zacząłem pracę w sklepie „La Casa Del Vino” w budynku Rondo1 w Warszawie. Założeniem sklepu było organizowanie jak największej ilości degustacji dla klientów, co niewątpliwie zdefiniowało kierunek mojego rozwoju- bezpośrednia i bezpretensjonalna prezentacja win dla szerokiego grona odbiorców z kraju i zagranicy. Dziś, od niemal dziesięciu lat jestem głównym sommelierem importera win Wineonline w Warszawie, gdzie odpowiadam za szkolenia dla pracowników, degustacje dla klientów oraz opiekę merytoryczną nad treścią publikacji drukowanych i online. Poprowadziłem setki degustacji w języku polskim, angielskim i francuskim, występuję również jako tłumacz, kiedy prowadzącym jest przedstawiciel winnicy czy destylarni. Równolegle przeprowadzam regularne szkolenia z serwisu i sprzedaży win w hotelach i restauracjach w całej Polsce.
Najnowsze od tego Autora
Masottina – srebrny medal na Mundus Vini 2022!
Meininger Verlag to drukarnia i wydawnictwo w Neustadt an der Weinstraße, które specjalizuje się w...
Nowość! Ekologiczne i wegańskie wina z Abruzji – Azienda Agricola Jasci
Azienda Agricola Jasci Posiadłość rodziny Jasci położona jest na wzgórzach wznoszących się 250...
Na co zwracać uwagę wybierając dostawcę win i alkoholi?
Wybór odpowiedniego dostawcy win i alkoholi do restauracji jest ważną decyzją, przed którą stanąć...