Wielu miłośników wina robi na pamiątkę notatki na temat win. Fachowa ocena wina może być dużo prostsza niż to się może wydawać, wystarczy skorzystać z jednej z dwóch przedstawionych propozycji.
Pierwsza z nich jest bardziej opisowa ale i mniej dokładna, druga zaś pozwala na dość precyzyjną i fachową ocenę. W obu przypadkach otrzymywany wynik mieści się w skali od 0 do 20 punktów (taka skala jest stosowana częściej w Europie), jeśli chcemy otrzymać punktację amerykańską (od 50 do 100 punktów), wystarczy otrzymany wynik pomnożyć przez 2,5 i dodać 50. Na przykład wino, które otrzymało 16 punktów w skali do 20 jest równoważne z oceną 90 w skali do 100 (16×2,5+50=90).

Powodzenia i dobrej zabawy!

Tabela opisowa (4 pola):
Pozwala na zachowanie formy opisowej. Oceniane są cztery aspekty:

– Wygląd (0-4 punktów)
– Aromat (0-6 punktów)
– Smak (0-6 punktów)
– Wrażenie ogólne (0-4 punktów)


Tabela punktowa:
Ten bardziej rozbudowany system składający się z 12 pól pozwala na dość precyzyjną i profesjonalną ocenę wina. Brane są pod uwagę następujące składniki:
– Klarowność (0-1)
– Kolor (0-1)
– Aromat (0-2)
– Bukiet (0-3)
– Moc (0-1)
– Taniny (1-2)
– Kwasowość (1-2)
– Cukier (0-1)
– Równowaga (0-1)
– Koniec (0-2)
– Wrażenie (0-1)
– Podsumowanie (0-3)

A oto jak interpretuje się wyniki:

 Skala 0-20 europejska
 Skala 50-100 amerykańska
 Ocena
 0-4 50-59
 To nie było wino
 5-8 60-69
Kiepskie
 9-12 70-79
Średnie
 13-14 80-84
Dobre
 15-16 85-89
Bardzo dobre
 17-18 90-94
Wyśmienite
 19-20 95-100
Klasyka

 

 

 

 

 



Łukasz Bogumił: Od niemal dziesięciu lat jestem głównym sommelierem importera win Wineonline w Warszawie, gdzie odpowiadam za szkolenia dla pracowników, degustacje dla klientów oraz opiekę merytoryczną nad treścią publikacji drukowanych i online.

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
Facebook
YouTube
LinkedIn
Instagram