Wiedza o winie
Polecamy serię artykułów prezentujących podstawy wiedzy o winie. Przegląd charakterystyki regionów winiarskich, odmian winorośli i terminologii używanej w opisach win i producentów. Wiedza przydatna dla początkujących jak i szybka ściągawka dla profesjonalistów z doświadczeniem.

Prosecco – rodzaje, z czym pić, jak kupować? Przewodnik Wineonline
Wino z nalewaka, znane również jako wino z kija, to nowoczesna metoda serwowania wina, która zyskuje coraz większą popularność. W tym przypadku wino jest przechowywane w tzw. kegach o pojemności kilkunastu litrów, zamiast tradycyjnych szklanych butelek. Kiedy...

Film degustacyjny: Cabeça de Toiro Reserva Touriga Nacional
Producent: Enoport Wino: Cabeça de Toiro Reserva Touriga Nacional Rocznik: 2018 Apelacja: DO Tejo Region: Tejo, Portugalia Szczepy: touriga nacional https://www.wineonline.pl/produkt/cabeca-de-toiro-reserva-touriga-nacional/

Film degustacyjny: Nardelli Cortica Cabernet Primitivo
Producent: Nardelli Wino: Cortica Cabernet Primitivo Rocznik: 2021 Apelacja: IGP Puglia Region: Apulia, Włochy Szczepy: cabernet sauvignon, primitivo https://www.wineonline.pl/produkt/nardelli-cortica-cabernet-primitivo/

Film degustacyjny: Ornella Molon Prosecco Rosé Brut
Producent: Ornella Molon Wino: Prosecco Rosé Brut Rocznik: 2021 Region: Veneto, Włochy Apelacja: DOC Prosecco Rosé Szczepy: glera, pinot noir Dojrzewanie: 2 miesiące https://www.wineonline.pl/produkt/ornella-molon-prosecco-extra-dry/

Na co zwracać uwagę wybierając dostawcę win i alkoholi?
Wybór odpowiedniego dostawcy win i alkoholi do restauracji jest ważną decyzją, przed którą stanąć musi każdy świadomy właściciel lub menadżer. Wino i inne alkohole są integralną częścią oferty niemal każdej restauracji. Odpowiednio dobrana karta win i alkoholi buduje...

Wina do restauracji, hoteli i gastronomii, jakie butelki i szczepy powinien posiadać restaurator w karcie win? Krótki poradnik.
Jeśli chcesz wprowadzić do swojego lokalu gastronomicznego wino, powinieneś dostosować ofertę win w swojej karcie do preferencji swoich gości oraz do rodzaju serwowanej kuchni. Na przykład, jeśli serwuje się dania mięsne, warto zaoferować wina o mocniejszym...

18 czerwca – Międzynarodowy Dzień Sushi
18 czerwca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Sushi. Jak dobierać wino do sushi?
Szczep Muller Thurgau
Historię tej odmiany znamy dość dobrze. Została stworzona przez profesora Hermana Mullera ze szwajcarskiego kantonu Thurgau. Wobec nowego szczepu używa się też czasem nazwy Rivaner. Jest to kontynuacja pewnej pomyłki. Wcześniej sądzono, że udało się skrzyżować...
Wina z Hiszpanii
Hiszpania jest krajem o największym areale winnic na świecie, stanowią one aż 15 % globalnych upraw. Wystarczy spojrzeć na mapę tego państwa, aby dostrzec, że miejsc gdzie wina się nie produkuje jest znacznie mniej niż tych zajętych przez winorośl. Czy tak ogromny...
Maceracja węglowa – czym jest?
Czasem spotykamy się z terminem maceracja węglowa. Co może robić węgiel przy produkcji wina i czy należy się tego obawiać? Otóż o maceracji węglowej mówimy w sytuacji gdy grona nie są zgniatane, aby uzyskać z nich sok. Fermentacja zachodzi już wewnątrz owocu do chwili...