Montespada

Firma powstała w 1992 roku i początkowo zajmowała się tylko uprawą winogron. Winnice zlokalizowane na północnym wybrzeżu Sardynii, w regionie Gallura dawały wysokiej klasy owoce, co skłoniło właścicieli do radykalnej zmiany. W 2005 z hodowcy winorośli Montespada rozwinęła się do producenta win jakościowych, butelkowanych na miejscu.
Winnice korzystają ze stałego, śródziemnomorskiego klimatu, a piekące słońce jest temperowane przez bryzę pobliskiego wybrzeża. Podłoże jest suche, granitowo- piaszczyste, co sprzyja produkcji win o czystych, owocowych smakach, wzbogaconych o mineralne nuty typowe dla winnic nad samym morzem.
Włości Montespada to około 200 hektarów ziemi i skał, w obrębie rozległej, dzikiej i nieskażonej doliny eukaliptusów, dzikich drzew oliwnych i typowych śródziemnomorskich ziół z czystkiem i mirtem na czele. Można tu znaleźć długie żywopłoty drzew truskawkowych (czyli chruściny jagodnej), w których często buszują o zmierzchu całe rodziny dzików, wędrujące spokojnie przez okolicę. Rzeka Vignola, która biegnie wzdłuż winnicy przez prawie kilometr, przychodzi z pomocą w najgorętszych miesiącach letnich do nawadniania kropelkowego. To bardzo czysta rzeka, w której można podziwiać spokojnie pluskające się żółwie wodne.

Zobacz ofertę win Montespada tu!

 

Łukasz Bogumił: Od niemal dziesięciu lat jestem głównym sommelierem importera win Wineonline w Warszawie, gdzie odpowiadam za szkolenia dla pracowników, degustacje dla klientów oraz opiekę merytoryczną nad treścią publikacji drukowanych i online.

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
Facebook
YouTube
LinkedIn
Instagram