Dekantowanie to nic innego jak przelewanie wina do karafki. Wprawdzie większość win nie wymaga dekantowania, to są jednak przypadki kiedy warto to zrobić.
Pierwszy powód dekantacji to oddzielenie osadu od wina. Tego typu osad znajdziemy często w winach z wyższej półki, jest on zazwyczaj oznaką dobrego wina i powstaje w czasie jego dojrzewania. Jeśli mamy zatem do czynienia ze starszym rocznikiem lub winem niefiltrowanzm to warto je zdekantować. Wprawdzie powstały osad jest zupełnie nieszkodliwy, jednak może być po prostu nieprzyjemny i jest raczej niepożądany.
Oddzielanie wina od osadu należy przeprowadzić bardzo delikatnie, tak aby osad cały czas pozostawał na dnie butelki. Aby móc dobrze obserwować co się z nim dzieje najlepiej ustawić za butelką świeczkę, która doda odrobiny czaru do całej operacji.
Drugim dobrym powodem do dekantowania wina jest przypadek kiedy mamy do czynienia z młodym winem, które przeznaczone było do dłuższego leżakowania. Dekantuje się je w celu złagodzenia jego ostrości, chodzi o to aby wino złapało jak najwięcej kontaktu z powietrzem. W tym wypadku należy to zrobić szybko i energicznie.

Przeczytaj również czym są kryształki w winie >>>
Łukasz Bogumił: Od niemal dziesięciu lat jestem głównym sommelierem importera win Wineonline w Warszawie, gdzie odpowiadam za szkolenia dla pracowników, degustacje dla klientów oraz opiekę merytoryczną nad treścią publikacji drukowanych i online.
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
Facebook
YouTube
LinkedIn
Instagram