W ramach serwisu winestory.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić naszym Użytkownikom wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one zapisywane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności. X
WineOnline

Wina świata - Wineonline

HoReCa

HoReCa

Nasze portfolio jest tworzone w oparciu o bezpośrednie relacje z odbiorcami wina, dzięki czemu mamy pewność, że trafimy w gust każdego podniebienia... więcej

Sklepy Specjalistyczne

SKLEPY SPECJALISTYCZNE

Szeroki wybór win z różnorodnych regionów winiarskich będzie wartościowym uzupełnieniem każdego portfolio sklepu specjalistycznego... więcej

Szkolenia i degustacje

SZKOLENIA I DEGUSTACJE

Aby skutecznie sprzedawać różnorodne wina potrzebna jest wiedza teoretyczna oraz praktyczne degustowanie. Zapewniamy profesjonalne szkolenia prowadzone przez... więcej

News

POLECAMY www.proseccozkija.pl!

Wineonline jest m.in. właścicielem strony www.proseccozkija.pl , skierowanej do klientów z sektora HoReCa, gdzie można znaleźć informacje i poprosić o ofertę dotyczącą prosecco w butelkach i win z nalewaka serwowanych na kieliszki... więcej

Król Riesling
 
 
Pochodzenie szczepu Riesling nie jest do końca ustalone. Prawdopodobnie pisał już o nim Pliniusz (23-79 n.e.), a ponieważ jego historia nie jest do końca klarowna, jego pochodzenie chętnie przypisują sobie takie regiony jak Pfalz, Rheinhessen czy Mosel-Saar-Ruwer. Historia nazwy szczepu również nie jest do końca jasna, w zapiskach z Worms z 1430 roku znajdziemy nazwę Russling, a niecały wiek później bliższą nazwę Rissling. 

Dziś możemy spotkać całą rzeszę nazw: Rössling, Riesler, Rieslinger, Johanissberger, we Francji Riesling Blanc, Petit Riesling, w Bułgarii Rizling, w Rosji Risling Renskij, w USA White Riesling i Johannisberger Riesling, w Rumunii Reynai, w Szwajcarii Petit Rhin, na Węgrzech Rajnaj Rizling. Prawdziwa nazwa króla to Weisser Riesling.

Na świecie znajduje się około 34,500 hektarów winnic obsadzonych tym szlachetnym szczepem, jednak aż 60% znajduje się w Niemczech, około 10% w Alzacji i 5% w Austrii. Riesling jest zdecydowanie szczepem lubiącym chłód, stąd jego największa koncentracja w krajach i regionach o zdecydowanie chłodniejszym klimacie.
 
 
 
 
 

Aromaty Rieslinga:
Jabłko: Granny-Smith w młodych winach, Boskoop w bardziej dojrzałych.






Cytryna:
fundamentalny charakter niemal wszystkich Rieslingów, dominuje w regionach Saar i Nahe, mniej wyczuwalna w winach Auslese i wyższej klasy.














Brzoskwinia:
w chłodniejszych regionach, głównie w początkowej fazie rozwoju wina; również w winach pochodzących z łupków i stromych zboczy.














Morela:
w pełni dojrzałych gronach; maceracja nasila aromat; wyczuwalne nawet przy wystąpieniu Botrytis.














Marakuja:
pojawia się w dojrzałych winach Spätlese i wyższej klasy, jest typowym aromatem dla gron zbotrytyzowanych, charakterystyczny dla cieplejszych regionów.













Róża:
aromat pochodzi ze skórek winogron, jest charakterystyczny dla cieplejszych regionów i roczników.












Świeża trawa:
pojawia się w północnych, chłodniejszych rejonach, ale również na glebach iłowych, jeśli inne aromaty nie są dostatecznie rozwinięte, może sugerować niedojrzałe winogrona.






Rodzynki i karmel: niewątpliwy znak obecności pleśni Botrytis na gronach.
Rieslinga można fermentować i dojrzewać zarówno w zbiornikach ze stali nierdzewnej jak i klasycznych dębowych beczkach (oczywiście starych). Zazwyczaj wina ze zbiorników stalowych mają świeższy owocowy charakter, jednak te z beczek lepiej dojrzewają i rozwijają się z czasem. Wszystko zależy od tego co dany winiarz chce osiągnąć, Riesling nie lubi jedynie nowych dębowych beczek.
 
Również dobór drożdży jest w zasadzie dowolny. Jedni preferują fermentację spontaniczną na dzikich drożdżach, jej wadą jest ograniczona kontrola winiarza nad przebiegiem fermentacji. W skrajnych przypadkach może być przyczynkiem powstawania niechcianych aromatów etylu, octu, zepsutych jajek czy kozy. Zaletą tego rodzaju fermentacji są wina zdecydowanie bardziej indywidualne, które swoją kompleksowością zachwycają dopiero po pewnym czasie.

 

Aromaty z fermentacji (zanikają w ciągu pierwszego roku).







Drożdże:
aromat świeżo pieczonych drożdży, pojawia się szczególnie w winach dłużej dojrzewających nad osadem, zanika wraz z dojrzewaniem.












Świeże cukierki:
pojawia się zaraz po fermentacji, owocowe estry powstające z alkoholu i kwasów, głównie w prostych, fermentowanych na chłodno winach.













Alkohol:
etanol, czasem glicerol, powstałe podczas procesu fermentacji, pojawia się szczególnie podczas wysokich temperatur w trakcie fermentacji.







Ananas: składnik estrów, zazwyczaj pojawia się na krótko, po chłodnej fermentacji.


Aromaty powstające podczas dojrzewania.







Miód:
od słodkawych kwitnących do dymnych akcentów miodu akacjowego, pojawia się po 10 latach dojrzewania i intensyfikuje z czasem, znak dobrej jakości Rieslinga.













Skórka pomarańczowa:
pojawia się po 2-3 latach dojrzewania w klasycznych Spätlese i wyższych.













Nafta:
pojawia się w dojrzałych Rieslingach, dokładnie produkt uboczny skórki winogron w reakcji na stres, pojawia się w gorących latach i regionach.







Orzechy: aromaty orzechowe z kontynuującym utlenianiem.
Riesling jest bardzo wytrzymałem szczepem, zimą bez problemu wytrzymuje mrozu sięgające -20˚C, a nawet -25˚C. Oczywiście potrzebuje odpowiedniej ilości ciepła aby dojrzeć, jednak nie znosi gorąca. Rośnie praktycznie na wszystkich rodzajach gleb, w zależności od podłoża rozwija różne aromaty.










Niebieski łupek:
daje aromaty zielonego jabłka (Mosel, Saar, Ruwer, Mittelrhein, niskie Rheingau).

















Czerwony łupek ilasty:
daje aromaty sienno ziołowe (Roter Hang – Rheinhessen, Ürzig – Mosel, Birkweiler – Pfalz).








Piaskowiec: daje aromaty moreli (południowy Pfalz, Baden).
Wapień: daje aromaty mango (Franken, niektóre rejony Rheinhessen).
Porfir: daje mineralność (pochodzenie wulkaniczne, Nahe niektóre rejony Rheinhessen).
Prymitywne skały: aromaty pigwy i dymu (mało w Niemczech, więcej w Wachau).
Lessowo-iłowe: aromaty grejpfruta (Baden, południowy Pfalz, północny Rheinhessen).
Keuper: aromaty miodowego melona (Würtemberg, Franken).
powrót

O nas

Firma Wineonline Sp. z o.o. to wiodący importer i dystrybutor win w Polsce. Nasza bogata oferta będąca owocem ponad dwunastoletniego doświadczenia spełni nawet najbardziej wysublimowane oczekiwania specjalistycznych sklepów, restauracji czy hoteli... więcej

HANDLOWCY

Wineonline Sp. z o.o. działa na terenie całej Polski, w celu skontaktowania się z odpowiednim przedstawicielem handlowym prosimy przejść do działu kontakt.

kontakt