W ramach serwisu winestory.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić naszym Użytkownikom wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one zapisywane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności. X
WineOnline

Wina świata - Wineonline

Co to znaczy, że wino zawiera siarczyny?
Od mniej więcej dwóch lat, na etykietach win, pojawiły się budzące postrach napisy ZAWIERA SIARCZYNY. Co oznaczają? Ano z grubsza nic:-) Po prostu weszła w życie dyrektywa unijna nakazująca umieszczanie owego ostrzeżenia w trosce o zdrowie alergików. Siarczyny są dodawane do wina w ilościach tak niskich, że absolutnie niewyczuwalnych nawet dla największych znawców.

Dodaje się je do wszystkich niemal win, wliczając również te z najwyższej (1000 Euro) półki. Być może tylko do "win domowych" nie dodajemy siarczynów.

Nie jest to młody wynalazek. Wręcz przeciwnie, dodawano ich do wina już w Średniowieczu. Podaje się je aby zapobiec przedwczesnej fermentacji a także utlenianiu wina. Gdyby nie siarka wiele win uległo by przemianie w ocet. Co ważne, siarkę stosują również winiarze produkujący tzw. wina ekologiczne. Ciekawe, że więcej siarki możemy znaleźć w niektórych suszonych owocach. Tak więc wszystkim obawiającym się radzimy zamiast wigilijnego kompotu napić się wina.


powrót