W ramach serwisu winestory.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić naszym Użytkownikom wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one zapisywane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności. X
WineOnline

Wina świata - Wineonline

Argentyna
Korzenie historii winiarstwa w Argentynie sięgają XVI wieku. Dzięki pierwszym sadzonkom uprawianym tam przez jezuitów, dziś w Argentynie uprawia się 300,000 hektarów winnic, które dają rocznie imponującą produkcję 14 milionów hektolitrów wina. Liczby te plasują Argentynę w czołówce światowych producentów win, zaraz za Włochami, Francją i Hiszpanią.

Każdy z 30 milionów argentyńczyków spożywa statystycznie 70 litrów wina rocznie. Niestety jakość win sprzedawanych w kraju pozostawia wiele do życzenia. Jednak wraz ze spadkiem konsumpcji wewnętrznej, co bardziej doświadczeni winiarze korzystając z pomocy i inwestycji z zewnątrz postawili zdecydowanie na jakość produkowanych win.

Listę szczepów uprawianych w Argentynie z pewnością należy rozpocząć od szlachetnego Malbeca, niekwestionowanego króla tutejszych winnic. Daje on wina mocne, ciemne i stosunkowo taniczne oferujące spory potencjał do dojrzewania.

Szczep ten będąc w XIX wieku podstawą win wytwarzanych w Bordeaux, dziś we Francji spotyka się je jeszcze w regionie Cahors. Drugim interesującym szczepem jest biały Torrontes, dający mocno aromatyczne wina. Region Mendoza, w którym usytuowane jest 90% winnic, jest najważniejszym regionem winiarskim Argentyny.


powrót