W ramach serwisu winestory.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić naszym Użytkownikom wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one zapisywane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności. X
WineOnline

Wina świata - Wineonline

Australia
Australia mając zaledwie 2,3% światowej produkcji wina (mniej niż sam region Bordeaux) wywiera wpływ nieproporcjonalnie większy do posiadanego udziału. Od 1985 roku eksport win z Australii wzrósł z 8 do 200 milionów litrów rocznie.

To wszystko dzięki nowoczesnej technologii - australijscy producenci wina są obecnie uznawani za najnowocześniejszych na świecie. A wszystko zaczęło się w 1788 roku, kiedy to przywieziono i zasadzono pierwsze krzewy vitis vinifera w okolicach Sydney.

Aż do lat siedemdziesiątych ubiegłego stulecia, Australia była znana na świecie jako eksporter win likierowych (typu sherry). Jednak wraz ze zmianami w gustach konsumentów i odejściu od win słodkich w kierunku win wytrawnych, zmieniła się również struktura produkowanych tam win.

Do najbardziej uznanych szczepów australijskich należą Shiraz i Chardonnay, powoli dołączają do nich Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Semillion i Riesling.

Dzięki specyficznemu klimatowi, wina australijskie charakteryzują się bogatym owocowym aromatem. Co więcej, w przeciwieństwie do win pochodzących z Europy, wina australijskie są o wiele mniej zależne od kaprysów pogody czy pór roku.


powrót