Wildmakers – naturaliści z Chile

Dzięki życiowym zakrętom José Miguel Sotomayor i Luca Hodgkinson stali się wielkimi przyjaciółmi. Dwóch doświadczonych winiarzy dzielących zapał do uprawy winorośli. Obaj szukając czegoś więcej w swojej karierze, postanowili wrócić do korzeni tego, co sprawiło, że żyli dla wina: przyjemności dzielenia się. I tak narodziła się firma Wildmakers. Nazwa niekoniecznie była „momentem aha”, raczej została opracowana poprzez filozofowanie i określenie, jakiego rodzaju wino będą produkować. Dzikie. Nie nieuprawiane czy szalone, ale dzikie jak w naturalnej ekspresji. Stan natury w najlepszym wydaniu. José Miguel i Luca, dwaj utalentowani winiarze, którzy porzucili masową produkcję, by wrócić do podstaw.

Producent nie używa selekcjonowanych drożdży, fermentacja jest spontaniczna. Nie stosuje osmozy, krioekstrakcji ani innych wysoce agresywnych operacji fizycznych na winach. Dba również o zdrowie swoich konsumentów, dlatego wszystkie wina są wegańskie, wolne od jakichkolwiek enologicznych składników pochodzenia zwierzęcego, wolne od pestycydów i herbicydów lub wszelkiego rodzaju produktów syntetycznych (analizowanych i certyfikowanych przez zewnętrzne laboratorium). Całkowita zawartość siarki w butelce wynosi mniej niż 50 ppm. Wina pochodzą w 100% z winnic ekologicznych.

Zobacz ofertę win Wildmakers tu!

 

Łukasz Bogumił: Od niemal dziesięciu lat jestem głównym sommelierem importera win Wineonline w Warszawie, gdzie odpowiadam za szkolenia dla pracowników, degustacje dla klientów oraz opiekę merytoryczną nad treścią publikacji drukowanych i online.

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
Facebook
YouTube
LinkedIn
Instagram