Tenuta Viglione

Winiarnia założona przez rodzinę Zullo w 1937 roku w Santeramo in Colle, w Apulii.
W latach 50. rodzina musiała zdecydować czy zaorać winnice i przejść na „poważne” rolnictwo, czy kontynuować uprawę winorośli i produkcję wina, która wtedy wydawała się mało opłacalna. Zdecydowali się pozostać przy winie, co zaowocowało nagrodami i wyróżnieniami, a w latach 80-tych Giovanni Zullo, porzucając studia medyczne, postawił na winiarstwo, stając się pełnoprawnym winemakerem.
Winnice usytuowane są w DOP Gioia del Colle we włoskiej Apulii, niedaleko granicy z Basilicatą i zajmują 150 hektarów na średniej wysokości 450 m n.p.m. Uprawy winorośli są ekologiczne i wolne od nawozów sztucznych oraz pestycydów.
Bez pośpiechu, jak uczy Natura, czas jest tu przewodnikiem dla całej rodziny: jego powolny i nieustanny przepływ nauczył ich działać we właściwym momencie, obserwować następstwo pór roku, dni słonecznych i deszczowych. Natura dała im tę ziemię, bogatą i zasobną, gdzie każdego dnia pracują zgodnie z naukami przekazanymi przez tych, którzy przed nimi nauczyli się sztuki „umieć czekać”. I tak dochodzą do radości winobrania: gdzie czekanie zamienia się w szczęście, a ich winogrona w wino, będące najprzyjemniejszą nagrodą po długiej pracy.

Zobacz ofertę win Viglione tu!

 

Łukasz Bogumił: Od niemal dziesięciu lat jestem głównym sommelierem importera win Wineonline w Warszawie, gdzie odpowiadam za szkolenia dla pracowników, degustacje dla klientów oraz opiekę merytoryczną nad treścią publikacji drukowanych i online.

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
Facebook
YouTube
LinkedIn
Instagram