Cantina di Gambellara

Pierwsza spółdzielcza winiarnia w prowincji Vicenza, założona w 1947 roku na fundamentach spółdzielini o nazwie Enopolio di Gambellara, która działała od 1920 roku. Gambellara to miejscowość, nazwa terytorium jak i apelacja, która znajduje się na granicy Vicenzy i Werony, na ostatnich odgałęzieniach gór Lessini, które tutaj występują w postaci łagodnych pofałdowań. Na wysokości od 250 do 350 metrów nad poziomem morza, winnice poprzecinane są zielonymi dolinami, strumykami i rzekami. Pod względem geologicznym jest to obszar pochodzenia wulkanicznego, z glebami bazaltowymi, głównie w postaci ziemistych, kruchych tufów, które są szczególnie korzystne dla uprawy winorośli ze względu na ich naturalną żyzność i wysoką zawartość minerałów, którym wino zawdzięcza swoje niezwykłe akcenty. Powierzchnia apelacji, na której obecnie uprawia się winorośl, obejmuje około tysiąca hektarów, w większości pagórkowatych, z których duża część stanowi tzw. strefę „classico”, o najstarszej tradycji produkcji.

Zobacz ofertę win Gambellara tu!

 

 

Łukasz Bogumił: Od niemal dziesięciu lat jestem głównym sommelierem importera win Wineonline w Warszawie, gdzie odpowiadam za szkolenia dla pracowników, degustacje dla klientów oraz opiekę merytoryczną nad treścią publikacji drukowanych i online.

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
Facebook
YouTube
LinkedIn
Instagram