Ideą klasycznego sushi jest czystość delikatnego smaku ryby, z minimalnymi dodatkami. Do sashimi wybieramy wina delikatne, oszczędne w aromatach i smakach. Jeśli jednak nasze sushi to głównie rolki, które mają różnorodne składniki, to wybór wina jest dużo większy. Wciąż lepiej wybierać wina białe, wytrawne, ale różowe też będą na miejscu. Pamiętajmy, że słodycz w winie jest smakiem mocno tłumiącym smak jedzenia i sprawdza się wtedy gdy danie ma w sobie słodkie i/lub pikantne dodatki. Na Dzień Sushi wybraliśmy dla Was oryginalne połączenie soczystego, cytrusowego rieslinga z aromatycznym, słodszym gewurztraminerem. Binz+Bratt Riesling Gewürztraminer to harmonijne połączenie tych dwóch odmian, wino o egzotycznym bukiecie i cytrynowej świeżości, która nie jest agresywna. Smacznego!

Łukasz Bogumił: Od niemal dziesięciu lat jestem głównym sommelierem importera win Wineonline w Warszawie, gdzie odpowiadam za szkolenia dla pracowników, degustacje dla klientów oraz opiekę merytoryczną nad treścią publikacji drukowanych i online.

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
Facebook
YouTube
LinkedIn
Instagram