16 listopada 2023 – Le Beaujolais nouveau est arrivé !

To vin de primeur (wino sprzedawane w tym samym roku, w którym zostało zebrane) jest lekkim i owocowym czerwonym winem wytwarzanym z winogron gamay uprawianych w małych winnicach w regionie winiarskim Beaujolais. Co imponujące, wino to jest butelkowane i sprzedawane w ciągu sześciu do ośmiu tygodni od zbioru winogron (zgodnie z prawem, winogrona muszą być zbierane ręcznie!).

Świętowanie zbiorów poprzez otwarcie kilku butelek to rytuał, który sięga XIX wieku, a sprytni restauratorzy w okolicach Lyonu dbali o to, by zdobyć kilka wczesnych beczek z każdego nowego rocznika, aby dbać o swoich gości. W 1937 roku utworzono AOC Beaujolais, a nowe przepisy oznaczały, że wino nie mogło być sprzedawane przed 15 grudnia. W 1951 roku Union Interprofessionnelle des Vins du Beaujolais zmieniła datę na 15 listopada, a wino stało się znane na całym świecie jako Beaujolais Nouveau. Jednakże prawdziwie wielkim wydarzeniem święto Beaujolais stało się w latach 50-tych XX wieku, kiedy narodził się pomysł „wyścigu do Paryża” z pierwszymi butelkami nowego rocznika. W latach 70-tych wydarzenie to przyciągnęło uwagę mediów i stopniowo stało się wydarzeniem ogólnokrajowym. Wkrótce oficjalnie zaczęto obchodzić to święto w każdy trzeci czwartek listopada.

Domaine J. Boulon Beaujolais Nouveau

 

Łukasz Bogumił: Od niemal dziesięciu lat jestem głównym sommelierem importera win Wineonline w Warszawie, gdzie odpowiadam za szkolenia dla pracowników, degustacje dla klientów oraz opiekę merytoryczną nad treścią publikacji drukowanych i online.

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
Facebook
YouTube
LinkedIn
Instagram