Prelvm

Wina Prelvm to naturalne wina o atypowych właściwościach. Żywe wina. Wina z wyraźną unikalnością, która czyni je wyjątkowymi i wykraczającymi poza kanony win przeznaczonych do masowej konsumpcji. Ich głównym wyróżnikiem jest to, że są to wina wytwarzane i dojrzewające w glinianych amforach o pojemności nie większej niż 1000 litrów, w których winogrona, a następnie wino, są jedynymi bohaterami.

Nasze winnice znajdują się w El Raposo na południu Estremadury. Na wysokości około 565 m n.p.m. i przy opadach około 450 – 500 litrów rocznie. Z ekstremalnym klimatem śródziemnomorskim, z temperaturami, które mogą osiągnąć 2 – 4 stopnie poniżej zera w zimie i 40 stopni w lecie, ale które jednak spadają do 25 – 28 stopni w nocy. Dzięki temu winorośl może się regenerować i utrzymywać swoją aktywność. Mikroklimat, wyjątkowy w Estremadurze, idealny do uprawy wysokiej jakości winogron.

Gleby są gliniaste, zdolne do zatrzymania dużej ilości wody w okresie zimowym, której roślina potrzebuje w miesiącach letnich do dalszego rozwoju wegetatywnego. Te gliniaste gleby zawierają dużą ilość materii organicznej, co oznacza, że nie musimy nawozić, aby uzyskać wysokiej jakości zbiory. To, wraz z przyjazną dla środowiska uprawą ekologiczną we wszystkich naszych winnicach, oznacza, że mamy winogrona o doskonałej jakości do produkcji tych bardzo wyjątkowych win.

Glina, z której wykonane są zbiorniki, jest materiałem obojętnym, dzięki czemu możemy uzyskać wina, w których wyróżnia się złożoność każdego szczepu, każdego terroir. Różne wina zdolne do przekazywania konsumentowi informacji o miejscu, z którego pochodzą.
W kadzi ma miejsce stałe mikroutlenianie, które redukuje zielone i cierpkie nuty niektórych winogron w fermentujących winach. W efekcie otrzymujemy wina bardziej okrągłe w ustach, owocowe i bez redukcji.
Ceramiczne kadzie utrzymują moszcz w bardziej stałej temperaturze niż inne materiały, co ułatwia spokojną fermentację bez wielu wahań temperatury.
Owalny kształt kadzi zmusza płyn do ciągłego ruchu, co daje wina bardziej stabilne, bardziej złożone i przyjemniejsze w smaku.
Te same cechy mikroutleniania, bezwładności i termostabilności, działają w procesach następujących po fermentacji, takich jak dekantacja i dojrzewanie win.
Dojrzewanie win w amforach poprawia odbiór organoleptyczny, zwiększając odczucie ciała i objętości oraz zmniejszając cierpkość i gorycz garbników.
Inną cechą kadzi jest to, że podczas pobytu w nich wina przechodzą taką samą ewolucję, ale wolniejszą, niż gdyby wino znajdowało się w beczkach, ale bez wnoszenia do wina aromatów jak w przypadku beczki. Dlatego zachowujemy pierwotne i odmianowe aromaty win.

W naszej ofercie znajdziecie:

Prelvm Cantos de Sirena Pet Nat
Prelvm Alma Pura Blanco
Prelvm Raposa Naranja
Prelvm Alma Pura Tinto
Prelvm Abejas Alfareras

Łukasz Bogumił: Od niemal dziesięciu lat jestem głównym sommelierem importera win Wineonline w Warszawie, gdzie odpowiadam za szkolenia dla pracowników, degustacje dla klientów oraz opiekę merytoryczną nad treścią publikacji drukowanych i online.

 

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
Facebook
YouTube
LinkedIn
Instagram