Grillowanie na świeżym powietrzu podczas wolnego weekendu czy urlopu stało się nieodłącznym elementem wypoczynku. Ten sposób przygotowywania jedzenia łatwo dostosować do naszych chęci, umiejętności i możliwości. Sposobów na grilla jest multum, od najprostszej kiełbasy do wykwintnych steków, ale zawsze chodzi o to by miło spędzić czas w niezobowiązujących okolicznościach przyrody. Z takim samym nastawieniem zazwyczaj wybieramy wina, które mają towarzyszyć takiej okazji – chodzi o butelki, które pije się łatwo i przyjemnie, które nie wymagają specjalnych zabiegów przy serwowaniu, które nie są bardzo wrażliwe na wahania temperatury. Jest to również świetna okazja by dać szansę winom w kartonach (tzw. Bag In Box), których jakość w ostatnich latach zdecydowanie wzrosła. Wina z zakrętkami nikogo już nie dziwią, ale w plenerowych sytuacjach z pewnością docenimy bardziej ich praktyczność. Jeśli jednak chcemy odrobinę się przygotować i wybrać wina, które wyraźnie będą pasowały do naszych dań z rusztu, polecamy kilka prostych wskazówek.

Jakie wino do poszczególnych potraw z grilla?

  • Do warzyw wybierajmy wina białe, świeże, najlepiej nie beczkowe, np. sauvignon blanc (Santa Alexandra Sauvignon Blanc, Chile) albo pinot grigio (Neiss Pinot Grigio, Niemcy).
  • Lekkie różowe wina sprawdzą się do grillowanych krewetek (Monte del Fra, Bardolino, Chiaretto, Włochy), cięższy, pełniejszy róż pasuje do łososia.
  • Do ryb grillowanych możemy spokojnie wybrać również lekkie, niebeczkowane wina czerwone (Corty Sancerre Rouge, Francja), jednak dobrze jest je wtedy podać schłodzone.
  • Jeśli wybieramy grillowanie mięsa to pamiętajmy by do drobiu wybierać raczej wina białe, nawet beczkowe (Glen Carlou Chardonnay, RPA),
  • do wieprzowiny i mielonej wołowiny wybierajmy wina o wyraźnie owocowym charakterze (Giardini Di Vita Corvina BiB, Włochy),
  • do steków raczej cięższe, dobrze zbudowane wina beczkowe (Colome Lote Especial Tannat).

Sugestie te to oczywiście tylko wycinek możliwości jakie daje nam oferta winiarska, im dokładniej dobierzemy składniki naszych potraw, tym łatwiej będzie wybrać perfekcyjne wino do naszych dań. Smacznego grillowania!

Łukasz Bogumił: Od niemal dziesięciu lat jestem głównym sommelierem importera win Wineonline w Warszawie, gdzie odpowiadam za szkolenia dla pracowników, degustacje dla klientów oraz opiekę merytoryczną nad treścią publikacji drukowanych i online.

 

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
Facebook
YouTube
LinkedIn
Instagram