Sancerre i Pouilly-Fumé to dwie apelacje na przeciwległych brzegach środkowej Loary, które słyną z win białych. Oba miejsca wytwarzają jednoszczepowe wina z odmiany sauvignon blanc, w Sancerre powstają również wina różowe i czerwone z odmiany pinot noir. Klimat umiarkowany, przechodzący w kontynentalny, gleby marglowe, gliniaste oraz wapienne nazywane lokalnie „caillotes”. Te ostatnie są tym samym typem gleby, który nadaje mineralnego charakteru winom z niedalekiego Chablis i dalej na północ w Szampanii. Dlatego niektórzy znawcy uważają, że sauvignon blanc i chardonnay za „bliźniacze odmiany”, które potrafią wspaniale eksponować terroir, w którym rosną. Tradycyjnie wina z Sancerre są bardziej owocowe, „słoneczne”, frywolne, Pouilly-Fumé zaś słynie z nut dymnych, mineralnych, „zimnych”. Jednakże bliskość obu miejsc oraz złożona mozaika gleb w tej okolicy powodują, że w obu apelacjach można znaleźć każdy z tych stylów, ostateczną decyzję o kierunku smakowym podejmuje człowiek, który wino tworzy. Z pewnością wszystkie wina z regionu łączy łatwość łączenia z jedzeniem, są to chociażby najlepsze wina do parowania z serami. W naszej ofercie znajdziesz wina od małego, rzemieślniczego producenta- naturalisty, którego wina mają arcytypowy dla regionu styl i prezentują najwyższy kunszt winiarski. Wina Corty powstają w małych ilościach, są głębokie i długowieczne, a jednocześnie niezwykle pijalne.

Łukasz Bogumił: Od niemal dziesięciu lat jestem głównym sommelierem importera win Wineonline w Warszawie, gdzie odpowiadam za szkolenia dla pracowników, degustacje dla klientów oraz opiekę merytoryczną nad treścią publikacji drukowanych i online.

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
Facebook
YouTube
LinkedIn
Instagram