
HoReCa
Nasze portfolio jest tworzone w oparciu o bezpośrednie relacje z odbiorcami wina, dzięki czemu mamy pewność, że trafimy w gust każdego podniebienia... więcej

SKLEPY SPECJALISTYCZNE
Szeroki wybór win z różnorodnych regionów winiarskich będzie wartościowym uzupełnieniem każdego portfolio sklepu specjalistycznego... więcej

A.E DOR
Mimo, że założycielem domu był Jean Baptiste Dor, nazwę zawdzięcza Amedee Eduard Dor, jego synowi. A był to rok 1889. To jeden z tych przykładów, gdy syn idzie w ślady ojca. Pod jego okiem zdobywa pierwszą wiedzę i doświadczenie, do destylacji, dojrzewania destylatów, aż w końcu ciężka praca przeradza się w pasję i miłość, czyniąc przedmiot sztuką i klasyką w świecie alkoholi.

SZKOLENIA I DEGUSTACJE
Aby skutecznie sprzedawać różnorodne wina potrzebna jest wiedza teoretyczna oraz praktyczne degustowanie. Zapewniamy profesjonalne szkolenia prowadzone przez... więcej

POLECAMY PROSSECCO Z KIJA!
Wineonline jest m.in. właścicielem strony www.proseccozkija.pl, skierowanej do klientów z sektora HoReCa, gdzie znaleźć można informacje na temat wynajmu... więcej

W popularności wśród win zbotrytyzowanych depczą Francuzom po piętach Węgrzy. Choć mają kilkusetletnią, piekną tradycję to dopiero teraz wracają do zbiorowej świadomości po „uśpieniu" z czasów komunizmu. Region Tokaj, bo o nim mowa, jest bliski naszym sercom nie tylko kulturowo, również geograficznie jest to najbliższy Polsce wielki region winiarski. Powstaniu pierwszych Tokaji aszu towarzyszy piękna legenda. Podobno podczas najazdów tureckich pewien węgierski pastor zdecydował, aby poczekać ze zbiorem winogron do zakończenia działań wojennych. Gdy w końcu rozpoczęto zbiory okazało się, że część gron wyschła na krzakach i jest pokryta pleśnią. Pomimo to spróbowano ich i okazały się smaczne. Wtedy zdecydowano dodać je do wina, co dało pyszny napój.
Tokaje aszu powstają ze szczepu Furmint. Charakteryzuje się on cienką i wrażliwą skórką podatną na działanie pleśni. Dojrzewa późno, zbiory czasem odbywają się nawet na początku listopada. Furmint doskonale koncentruje cukry i ma jeszcze jedną zaletę dzięki której Tokaje tak wyróżniają się w świecie. Otóż rozwija niekiedy naprawdę wysoką kwasowość. Sprawia to, że Tokaje, choć licząc zawartość gramów cukru na litr są rekordzistami, to pozostają winami niezwykle świeżymi i przyjemnymi w piciu. Na etykietach Tokaji spotkamy określenie, że mają 3, 4, 5 lub 6 puttonów. Oznacza to ilość dodanych puttonów (cebrzyków) pełnych szlachetnie spleśniałych gron do 136 litrów wina podstawowego, naturalnie im numerek wyższy tym wino słodsze i szlachetniejsze.
O nas
Firma Wineonline Sp. z o.o. to wiodący importer i dystrybutor win w Polsce. Nasza bogata oferta będąca owocem ponad dwunastoletniego doświadczenia spełni nawet najbardziej wysublimowane oczekiwania specjalistycznych sklepów, restauracji czy hoteli... więcej
HANDLOWCY
Wineonline Sp. z o.o. działa na terenie całej Polski, w celu skontaktowania się z odpowiednim przedstawicielem handlowym prosimy przejść do działu kontakt.