W ramach serwisu winestory.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić naszym Użytkownikom wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one zapisywane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności. X
WineOnline

Wina świata - Wineonline

HoReCa

HoReCa

Nasze portfolio jest tworzone w oparciu o bezpośrednie relacje z odbiorcami wina, dzięki czemu mamy pewność, że trafimy w gust każdego podniebienia... więcej

Sklepy Specjalistyczne

SKLEPY SPECJALISTYCZNE

Szeroki wybór win z różnorodnych regionów winiarskich będzie wartościowym uzupełnieniem każdego portfolio sklepu specjalistycznego... więcej

Szkolenia i degustacje

SZKOLENIA I DEGUSTACJE

Aby skutecznie sprzedawać różnorodne wina potrzebna jest wiedza teoretyczna oraz praktyczne degustowanie. Zapewniamy profesjonalne szkolenia prowadzone przez... więcej

News

POLECAMY www.proseccozkija.pl!

Wineonline jest m.in. właścicielem strony www.proseccozkija.pl , skierowanej do klientów z sektora HoReCa, gdzie można znaleźć informacje i poprosić o ofertę dotyczącą prosecco w butelkach i win z nalewaka serwowanych na kieliszki... więcej

Marsala
Marsala to niewielka miejscowość położona w północno-zachodniej części Sycylii. Wina Marsala są jedynymi włoskimi winami wzmacnianymi. Obecnie ewidentnie trącą myszką, ale trzeba powiedzieć, że ich historia jest stosunkowo młoda i dość dobrze znana. Wymyślili je oczywiście Anglicy, a konkretnie John Woodhouse. Poczęstowany w 1770 roku w porcie Marsala lokalnym winem likierowym skojarzył jego smak z sherry. Zaczął eksperymentować, zastosował proces starzenia w systemie beczek (solera) analogicznie jak przy sherry właśnie. Po kilku latach wysłał pierwszą partię do Anglii.
 
Przełom nastąpił gdy admirał Nelson zamówił 500 baryłek trunku. Wino cieszyło się powodzeniem wśród klientów przez cały XIX wiek. W jego produkcję angażowało się coraz więcej plantatorów. I jak to bywa w kapitalizmie doszło do nadprodukcji i spadku cen, a za tym do spadku jakości. Później dostępne były już jedynie sztucznie aromatyzowane wina, które rzecz jasna przestały cieszyć się estymą. Dopiero w latach 80-tych ubiegłego wieku część winiarzy postanowiła reanimować historyczne wino.

Do stworzenia Marsali używa się szczepów lokalnych Grillo – daje winu ciało i moc, Inzolia – wnosi kwasowość, a także Catarratto, Pignatello, Calabrese i Nerello. Do Marsali dodaje się  winiaku, a czasem także ziół, przypraw  i ...żółtek jaj. Możemy się spotkać z następującymi oznaczeniami: fine – minimum rok starzenia w beczkach, superiore – dwa lata, riserva – 4 lata, vergine lub soleras – 5 lat, vergine riserva – 10 lat. Co do dodatków, o których wspomniałem wcześniej, to możemy mieć pewność, że ich nie dodano jedynie w dwóch ostatnich kategoriach.

Choć wina Marsala można uznawać za niszowe, to znane są zaskakująco dużej liczbie osób, nawet niekoniecznie pijących wina na co dzień. Otóż w jednej z wersji przygotowania genialnego deseru Tiramisu należy moczyć biszkopty właśnie w winie Marsala. Zaś inną grupą docelową są... księża. Wina Marsala (ale tylko tego bez dodatków) używa się do sprawowania Eucharystii. Niech to będzie ostateczny argument aby sycylijskie wino odcięło się od swej słabszej niegdyś reputacji.
 
powrót

O nas

Firma Wineonline Sp. z o.o. to wiodący importer i dystrybutor win w Polsce. Nasza bogata oferta będąca owocem ponad dwunastoletniego doświadczenia spełni nawet najbardziej wysublimowane oczekiwania specjalistycznych sklepów, restauracji czy hoteli... więcej

HANDLOWCY

Wineonline Sp. z o.o. działa na terenie całej Polski, w celu skontaktowania się z odpowiednim przedstawicielem handlowym prosimy przejść do działu kontakt.

kontakt