W ramach serwisu winestory.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić naszym Użytkownikom wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one zapisywane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności. X
WineOnline

Wina świata - Wineonline

HoReCa

HoReCa

Nasze portfolio jest tworzone w oparciu o bezpośrednie relacje z odbiorcami wina, dzięki czemu mamy pewność, że trafimy w gust każdego podniebienia... więcej

Sklepy Specjalistyczne

SKLEPY SPECJALISTYCZNE

Szeroki wybór win z różnorodnych regionów winiarskich będzie wartościowym uzupełnieniem każdego portfolio sklepu specjalistycznego... więcej

Szkolenia i degustacje

SZKOLENIA I DEGUSTACJE

Aby skutecznie sprzedawać różnorodne wina potrzebna jest wiedza teoretyczna oraz praktyczne degustowanie. Zapewniamy profesjonalne szkolenia prowadzone przez... więcej

News

POLECAMY www.proseccozkija.pl!

Wineonline jest m.in. właścicielem strony www.proseccozkija.pl , skierowanej do klientów z sektora HoReCa, gdzie można znaleźć informacje i poprosić o ofertę dotyczącą prosecco w butelkach i win z nalewaka serwowanych na kieliszki... więcej

Wina z Jury
Wina z Jury to rzadki przypadek win raczej znanych, bardzo pożądanych i jednocześnie pitych przez nielicznych. Swoją doskonałą reputację zawdzięczają dwóm lokalnym specjałom: winom słomianym oraz winom żółtym.

Zacznijmy od wina słomianego - vin de paile. Zanim nauczono się w winiarstwie wykorzystywać szlachetną pleśń, jedynym sposobem otrzymywania słodkich, długowiecznych win było suszenie gron. W tym celu rozkładano na słomianych matach (stąd nazwa) dojrzałe owoce, aby "uciekła" z nich woda. Niestety ta metoda może prowadzić do rozwinięcia pleśni więc obecnie raczej suszy się grona na drucianych bądź drewnianych siatkach. Stosuje się także drewniane skrzynki z wywierconymi dziurami. Po mniej więcej trzech miesiącach winogrona tracą większość wody i wtedy poddaje się je tłoczeniu i fermentacji. Z 45 kg owoców uzyskuje się zaledwie 3,5 - 4 litry wina. Ponieważ podczas suszenia dochodzi do utlenienia wina przybierają ciemny, bursztynowy kolor. Są to zwykle wina mocne, co najmniej 18-procentowe z pewną ilością cukru resztkowego. Niemniej podczas suszenia wzrasta też poziom kwasów co daje nam w efekcie wina o niezwykłej elegancji. Zwykle są one sprzedawane w małych butelkach 0,375l. Idealne na aperitif, a także jako dodatek do serów i deserów.

Jednak największym "srebrem rodowym" Jury są wina żółte - vin jaune. Powstają wyłącznie ze spokrewnionej z Traminerem odmiany Savagnin. Grona zbiera się późno, bo na przełomie października i listopada. Najsłynniejsze wina żółte pochodzą z apelacji Chateau Chalon. Ich produkcja przypomina nieco sposób powstawania sherry i na pierwszy rzut oka wydaje się, że wszystkie naczelne zasady winiarstwa są tu łamane. Po ukończonej fermentacji wina są wlewane do małych beczek dębowych barriques. Ale nie wlewa się wina do końca, jak zazwyczaj, tylko zostawia przestrzeń dla powietrza. Normalnie wino powinno ulec utlenieniu i zwyczajnie się zepsuć, ale nie tym razem. W tym przypadku namnażają się drożdże specyficzne dla beczki i piwnicy. Niemały wpływ na to mają warunki piwniczne, zwykle jest dość ciepło 17-18 stopni i umiarkowanie wilgotnie - ok. 75%. Rozmnożone drożdże wytwarzają na powierzchni wina ochronny kożuch zwany voila, co bardzo przypomina warstwę flor na sherry. Ów kożuch nie pozwala się winu utlenić oraz nadaje mu charakterystyczny aromat a także smak. Drożdże dają winu ciemnożółty kolor i stąd oczywiście nazwa. Wina są starzone przez 6 lat i 3 miesiące, a następnie rozlewane do butelek o pojemności 0,62l. Skąd taka dziwaczna butelka? Otóż winiarze uważają, że właśnie tyle zostaje z jednego litra wina po rzeczonym okresie dojrzewania.
 
Trzeba nadmienić, że w charakterystyczne, pękate butelki clavelin zamyka sie wina żółte już od 1504 roku. Wina te charakteryzują się aromatem orzechów, migdałów, pieczonego mięsa. Sprawdzają się świetnie jako aperitif, jako dodatek do owoców morza i dań z curry. Zadziwiają swoją długowiecznością, większość z nich bez problemu może być leżakowane przez 100 lat i więcej. Tak więc jeśli chcemy sprawić wyśmienity prezent dla jeszcze nienarodzonego prawnuka, możemy już teraz zaopatrzyć się w buteleczkę wina żółtego z Jury.
 
Do grona miłośników win żółtych należeli Walezjusze, hiszpańscy Habsburgowie, Francois Rabelais i królowa Wiktoria, warto do nich dołączyć!
 
 
powrót

O nas

Firma Wineonline Sp. z o.o. to wiodący importer i dystrybutor win w Polsce. Nasza bogata oferta będąca owocem ponad dwunastoletniego doświadczenia spełni nawet najbardziej wysublimowane oczekiwania specjalistycznych sklepów, restauracji czy hoteli... więcej

HANDLOWCY

Wineonline Sp. z o.o. działa na terenie całej Polski, w celu skontaktowania się z odpowiednim przedstawicielem handlowym prosimy przejść do działu kontakt.

kontakt