W ramach serwisu winestory.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić naszym Użytkownikom wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one zapisywane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności. X
WineOnline

Wina świata - Wineonline

HoReCa

HoReCa

Nasze portfolio jest tworzone w oparciu o bezpośrednie relacje z odbiorcami wina, dzięki czemu mamy pewność, że trafimy w gust każdego podniebienia... więcej

Sklepy Specjalistyczne

SKLEPY SPECJALISTYCZNE

Szeroki wybór win z różnorodnych regionów winiarskich będzie wartościowym uzupełnieniem każdego portfolio sklepu specjalistycznego... więcej

Szkolenia i degustacje

SZKOLENIA I DEGUSTACJE

Aby skutecznie sprzedawać różnorodne wina potrzebna jest wiedza teoretyczna oraz praktyczne degustowanie. Zapewniamy profesjonalne szkolenia prowadzone przez... więcej

News

POLECAMY www.proseccozkija.pl!

Wineonline jest m.in. właścicielem strony www.proseccozkija.pl , skierowanej do klientów z sektora HoReCa, gdzie można znaleźć informacje i poprosić o ofertę dotyczącą prosecco w butelkach i win z nalewaka serwowanych na kieliszki... więcej

Eiswein
Wina lodowe (eiswein, icewine) nieodparcie kojarzą nam się z obecną porą roku. Są to wina arcyciekawe, ze stosunkowo młodą historią i fascynującą techniką produkcji. Ale zacznijmy wszystko od początku.
 
Przyjmuje się, że pierwsze eisweiny powstały w Niemczech pod koniec XVIII w., wiek XIX był czasem wyłaniania odpowiedniej metody, aby w już bliższym nam wieku XX sposób produkcji rozprzestrzenił się do innych krajów. Obecnie, obok Niemiec, najbardziej z produkcji win lodowych słyną Austria, Czechy, Słowenia i ... Kanada. Aby wytworzyć dobry eiswein potrzeba wiele cierpliwości, wymarzonych warunków pogodowych, w kluczowej fazie szybkości i całe mnóstwo szczęścia.
 
Już na jesieni wybiera się krzewy, z których nie zostaną zerwane grona na wina „normalne". Zwykle są to krzaki z najbardziej jędrnymi, pełnymi owocami i takimi, które raczej unikną pokrycia pleśnią szlachetną Botrytis cinerea. Następnie trzeba czekać. Zostawione jagody może spotkać wiele przykrości. Może długo padać i zgniją, może być zbyt słonecznie i wyschną i przede wszystkim późną jesienią mogą nadlecieć zgłodniałe ptaki. Nawet jeśli uda się uniknąć wszystkich powyższych utrapień nie mamy gwarancji, że będą warunki do stworzenia eisweina. Należy bowiem czekać na mróz, spory, ale niezbyt wielki.
 
W Niemczech za idealną temperaturę zbiorów uważa się -7 stopni Celsjusza (w Kanadzie -8). W takiej temperaturze zamarza woda w gronach i, używając niezwykle delikatnych pras, można wycisnąć tylko najszlachetniejszy sok. Sam zbiór odbywa się najczęściej nocą bądź bladym świtem gdyż wystarczy, że wzejdzie słońce i nadmiernie podgrzeje jagody niwecząc misterne plany. Tłoczenie odbywa się albo na zewnątrz albo w bardzo dobrze wychłodzonych pomieszczeniach. Następnie fermentacja trwa o wiele dłużej niż zwykle, bo często przez kilka miesięcy. Ale na efekt końcowy zdecydowanie warto czekać! Otrzymujemy wino ekstarktywne, z zauważalną sporą kwasowością (odmiennie niż przy większości win zbotrytyzowanych), nieco oleiste, wspaniale aromatyczne. Najczęściej w eisweinie wyczujemy nuty orzechowe, miodowe, brzoskwiniowe, liczi, ananasa.

Niemcy produkują eisweiny zwykle ze szczepu Riesling, Austriacy próbują z Gruner Veltlinerem, zaś Kanadyjczycy ze szczepem Vidal, choć zdarza im się zrobić wino lodowe również z Chardonnay. Jako ciekawostkę można dodać, że również w Kanadzie eksperymentuje się ze szczepami czerwonymi, powstały icewine z Merlot czy też z Shiraz.
Wina lodowe są na całym świecie konfekcjonowane w małych butelkach 0,375l. , rzadziej w 0,5l. Niemały wpływ na to ma ich cena, zawsze wysoka, bądź bardzo wysoka. Znaleźć takie wino poniżej 100 PLN to nie lada sztuka. Ale po opisaniu metod produkcji nie powinno to nikogo dziwić. Dla lepszego zobrazowania możemy powiedzieć, że podczas produkcji absolutnie najlepszych „normalnych" win z jednego krzewu można zrobić jedną butelkę, to przy eiswein zaledwie jeden kieliszek!
Eiswein smakuje najlepiej latem, parafrazując Bonda, schłodzony, nie zmrożony. Niemniej warto również w okresie zimowym, siedząc przed kominkiem bądź telewizorem, wspomnieć o winiarzach którzy gdzieś w świecie marzną po nocach dla naszej radości.
 
powrót

O nas

Firma Wineonline Sp. z o.o. to wiodący importer i dystrybutor win w Polsce. Nasza bogata oferta będąca owocem ponad dwunastoletniego doświadczenia spełni nawet najbardziej wysublimowane oczekiwania specjalistycznych sklepów, restauracji czy hoteli... więcej

HANDLOWCY

Wineonline Sp. z o.o. działa na terenie całej Polski, w celu skontaktowania się z odpowiednim przedstawicielem handlowym prosimy przejść do działu kontakt.

kontakt