W ramach serwisu winestory.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić naszym Użytkownikom wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one zapisywane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności. X
WineOnline

Wina świata - Wineonline

HoReCa

HoReCa

Nasze portfolio jest tworzone w oparciu o bezpośrednie relacje z odbiorcami wina, dzięki czemu mamy pewność, że trafimy w gust każdego podniebienia... więcej

Sklepy Specjalistyczne

SKLEPY SPECJALISTYCZNE

Szeroki wybór win z różnorodnych regionów winiarskich będzie wartościowym uzupełnieniem każdego portfolio sklepu specjalistycznego... więcej

Szkolenia i degustacje

SZKOLENIA I DEGUSTACJE

Aby skutecznie sprzedawać różnorodne wina potrzebna jest wiedza teoretyczna oraz praktyczne degustowanie. Zapewniamy profesjonalne szkolenia prowadzone przez... więcej

News

POLECAMY www.proseccozkija.pl!

Wineonline jest m.in. właścicielem strony www.proseccozkija.pl , skierowanej do klientów z sektora HoReCa, gdzie można znaleźć informacje i poprosić o ofertę dotyczącą prosecco w butelkach i win z nalewaka serwowanych na kieliszki... więcej

Rioja, Finca la Emperatriz
Rioja to najsłynniejszy region winiarski w Hiszpanii znany "od zawsze". Już w czasach rzymskich powstawały tu wina.
Ogromny rozwój przeżył w XVw. gdy liczni pielgrzymi zmierzający do Santiago de Compostella zatrzymywali się
w klasztorach otoczonych winnicami.

Rioja to bastion szczepów Tempranillo i Garnacha, region rozciąga się na długości 120 km wzdłuż rzeki Ebro, na północy Półwyspu. Dzieli się na trzy części:

Rioja Alta - daje najbardziej charakterystyczne Riojy o dużej owocowości i ogromnym potencjale starzenia
Rioja Alavesa - mają wyższy poziom alkoholu i są nieco bardziej miękkie
Rioja Baja - troszkę słabsze, najbardziej rozpowszechnione, częściej powstają ze szczepu Garnacha

W Rioja stosuje się bardzo rygorystyczne przepisy co do starzenia wina. I tak:

Crianza dojrzewa minimum rok w beczce i rok w butelce,
Reserva dojrzewa minimum rok w beczce i 2 lata w butelce,
Gran Reserva dojrzewa minimum 2 lata w beczce i 3 lata w butelce.
Niemniej trzeba dodać, że wielu dobrych producentów jeszcze wydłuża te okresy.
 
Filoksera to rodzaj mszycy, która przetrzebiła europejskie winnice w drugiej połowie XIX w. Hiszpanie jednak mają powody, aby błogosławić tą chorobę. Otóż po inwazji mszycy na Francję (na Półwysep Iberyjski dotarła znacznie później) wśród tamtejszych enologów zapanowało bezrobocie. Wędrując za chlebem opuścili Bordeaux, przeszli Pireneje i najwięcej spośród nich osiadło w regionie Rioja. Tu, wzdłuż rzeki Ebro znaleźli delikatny, umiarkowany klimat śródziemnomorski, tak niezbędny przy produkcji win. Połączyli swoje siły z początkującymi hiszpańskimi winiarzami, jak markiz Riscal, który jako pierwszy zaczął używać do dojrzewania wina beczek dębowych.

Również z tego "złotego Wieku" wywodzi swe korzenie winnica La Emperatriz nazwana na cześć właścicielki, żony Napoleona III, cesarzowej Marii Eugenii de Montijo. Jej wina zdobywały prestiżowe nagrody w Paryżu już w roku 1876 i 1884.


powrót

O nas

Firma Wineonline Sp. z o.o. to wiodący importer i dystrybutor win w Polsce. Nasza bogata oferta będąca owocem ponad dwunastoletniego doświadczenia spełni nawet najbardziej wysublimowane oczekiwania specjalistycznych sklepów, restauracji czy hoteli... więcej

HANDLOWCY

Wineonline Sp. z o.o. działa na terenie całej Polski, w celu skontaktowania się z odpowiednim przedstawicielem handlowym prosimy przejść do działu kontakt.

kontakt