W ramach serwisu winestory.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić naszym Użytkownikom wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one zapisywane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności. X
WineOnline

Wina świata - Wineonline

Sycylia

Wycieczka na Etnę jest jednym z punktów obowiązkowych podczas objazdu Sycylii. Nie ma w tym nic dziwnego, w końcu jest to najwyższy i wciąż aktywny wulkan Europy. Zbocza Etny pokryte skałami wulkanicznymi bardziej kojarzą się z krajobrazem księżycowym niż typowo włoskim. Jest to widok tak piękny, że z pewnością wart całodniowej wędrówki.

Będąc na miejscu warto zatroszczyć się nie tylko o doznania estetyczne, ale również zadbać o uzupełnienie piwniczki z winami. Etna jest bez wątpienia najciekawszym i bardzo odmiennym obszarem uprawy winorośli na Sycylii. DOC Etna to na dobrą sprawę jedyna sycylijska apelacja gdzie wpływ siedliska łatwo daje się wyczuć w winie. W pozostałych apelacjach, a jest ich bez liku, bo aż 24, bez porównania większą rolę w procesie powstawania wina należy przypisać winiarzowi niż miejscu. Z mnożeniem apelacji dochodzi zresztą do takich absurdów, że miejsca, które choć jeszcze NIE produkują wina już mają status DOC (pewnie tak na zachętę).

Etna szczęśliwie jest zupełnie inna. Podstawową różnicą jaka się nam narzuca jest gleba. Odkryta skała wulkaniczna z definicji musi rodzić inne, bardziej mineralne wina. Ale nie tylko gleba robi różnicę. Etna jest naprawdę wysokim wulkanem, ma ponad 3300 metrów n.p.m. Oznacza to, że w położonych wyżej winnicach jest znacznie chłodniej, a winogrona dojrzewają dłużej. W niektórych winnicach grona zbiera się nawet ok. 10-go listopada czyli później niż w Polsce! Dla porównania w okolicach Marsali (również Sycylia) zbiory odbywają się w połowie sierpnia. Dodajmy do tego jeszcze dużą różnicę temperatur w ciągu doby. Wszystko to nadaje winom elegancji i odróżnia je od przyciężkawych i przysłodkich win z innych części Sycylii. Pomimo tego, że winiarze wprowadzają do swoich upraw takie odmiany międzynarodowe jak: Syrah, Merlot czy Cabernet Sauvignon, to jednak wciąż dominują szczepy lokalne: Nerello Mascalese i Nerello Cappucio.

Chcąc zaopatrzyć się w wina należy pamiętać, że nie cała Etna jest obsadzona winnicami. Strefa DOC Etna ma kształt odwróconego "C" i nie obejmuje stoków zachodnich. Warto o tym pamiętać planując podróż. Biorąc pod uwagę imponującą aktywność Etny można się lękać o przyszłość tamtejszych winnic. Jest to tym lepsza motywacja, aby je zwiedzić, w końcu według Małego Księcia z wulkanami "nic nigdy nie wiadomo"...



powrót