Wiedza o winie
Polecamy serię artykułów prezentujących podstawy wiedzy o winie. Przegląd charakterystyki regionów winiarskich, odmian winorośli i terminologii używanej w opisach win i producentów. Wiedza przydatna dla początkujących jak i szybka ściągawka dla profesjonalistów z doświadczeniem.
Film degustacyjny: Montespada Sole di Sardegna Vermentino di Gallura
Producent: Montespada Wino: Sole Di Sardegna Rocznik: 2020 Apelacja: DOCG Vermentino Di Gallura Superiore Region: Sardynia, Włochy Szczep: vermentino https://www.wineonline.pl/produkt/montespada-isole-di-sardegna-vermentino-di-gallura-superiore/
Prosecco – rodzaje, z czym pić, jak kupować? Przewodnik Wineonline
Wino z nalewaka, znane również jako wino z kija, to nowoczesna metoda serwowania wina, która zyskuje coraz większą popularność. W tym przypadku wino jest przechowywane w tzw. kegach o pojemności kilkunastu litrów, zamiast tradycyjnych szklanych butelek. Kiedy...
Film degustacyjny: Cabeça de Toiro Reserva Touriga Nacional
Producent: Enoport Wino: Cabeça de Toiro Reserva Touriga Nacional Rocznik: 2018 Apelacja: DO Tejo Region: Tejo, Portugalia Szczepy: touriga nacional https://www.wineonline.pl/produkt/cabeca-de-toiro-reserva-touriga-nacional/
Film degustacyjny: Nardelli Cortica Cabernet Primitivo
Producent: Nardelli Wino: Cortica Cabernet Primitivo Rocznik: 2021 Apelacja: IGP Puglia Region: Apulia, Włochy Szczepy: cabernet sauvignon, primitivo https://www.wineonline.pl/produkt/nardelli-cortica-cabernet-primitivo/
Film degustacyjny: Ornella Molon Prosecco Rosé Brut
Producent: Ornella Molon Wino: Prosecco Rosé Brut Rocznik: 2021 Region: Veneto, Włochy Apelacja: DOC Prosecco Rosé Szczepy: glera, pinot noir Dojrzewanie: 2 miesiące https://www.wineonline.pl/produkt/ornella-molon-prosecco-extra-dry/
Na co zwracać uwagę wybierając dostawcę win i alkoholi?
Wybór odpowiedniego dostawcy win i alkoholi do restauracji jest ważną decyzją, przed którą stanąć musi każdy świadomy właściciel lub menadżer. Wino i inne alkohole są integralną częścią oferty niemal każdej restauracji. Odpowiednio dobrana karta win i alkoholi buduje...
Wina do restauracji, hoteli i gastronomii, jakie butelki i szczepy powinien posiadać restaurator w karcie win? Krótki poradnik.
Jeśli chcesz wprowadzić do swojego lokalu gastronomicznego wino, powinieneś dostosować ofertę win w swojej karcie do preferencji swoich gości oraz do rodzaju serwowanej kuchni. Na przykład, jeśli serwuje się dania mięsne, warto zaoferować wina o mocniejszym...
18 czerwca – Międzynarodowy Dzień Sushi
18 czerwca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Sushi. Jak dobierać wino do sushi?
Szczepy Pinot Gris
Pinot Gris jest szczepem uważanym za mutację słynnego Pinot Noir. Nie dziwi więc, że, podobnie jak Pinot Noir, pochodzi z Burgundii. Pod koniec wieku XIII dotarł do Szwajcarii, a kilkadziesiąt lat później na Węgry. Pinot Gris jak na odmianę białą ma wyjątkowo ciemną...
Charakterystyka szczepu Aligote
Poza Chardonnay jest to jedyna biała odmiana dopuszczona do uprawy w Burgundii. Daje wina przyjemnie rześkie z wyraźną kwasowością. Wino Bourgogne Aligote jest podstawą do stworzenia jednego z najsłynniejszych drinków świata – KIR. W klasycznej wersji Kira należy...