W ramach serwisu winestory.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić naszym Użytkownikom wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one zapisywane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności. X
WineOnline

Wina świata - Wineonline

Chateau Clerc-Milon

Chateau Clerc-Milon, Pauillac Cinquième Grand Cru Classé

Choć to "dopiero" piąte Cru, to każdy miłośnik Bordeaux powinien być z nim dobrze zaznajomiony. Od dawna wiadomo, że klasyfikacja z 1855 roku, nie wytrzymuje do końca próby czasu. Najlepszym dowodem niech będą ceny - raczej pasujące do tych wyżej sklasyfikowanych win.

Historia posiadłości zaczyna się w XIX wieku, w północno-zachodniej części gminy Pauillac. Sąsiadująca z Duhart-Milon winnica będąca własnością Jean-Baptiste Clerc została nazwana Clerc-Milon. Co ciekawe, Jean-Baptiste Milon zajmował się właśnie klasyfikacją win Bordeaux z 1855 roku. Po licznych perypetiach posiadłość stała się własnością barona Philippe de Rothschild w 1970 roku. Od tego momentu zaczyna się też poważna inwestycja w wyposażenie piwnic, której efektem są doskonałe wina począwszy od lat 80tych.

Winnice, będące mieszanką piasku i żwiru oraz gliny im bliżej rzeki, rozrzucone są w niemal 100 parcelach, na których uprawia się 46% Cabernet Sauvignon, 39% Merlot, 12% Cabernet Franc, 2% Petit Verdot i co najciekawsze, prawie już nie spotykane w Bordeaux, 1% Carmenere. W ostatnich latach zmienia się nieco struktura nasadzeń - zmniejszając nieco areał Cabernet Sauvignon na rzecz Merlot. Średni wiek krzewów to 40 lat, a gęstość nasadzeń wynosi około 8500 na hektar.

Fermentacja odbywa się tu w stalowych kadziach, następnie wino dojrzewa przez 18 miesięcy w dębowych beczkach, z których 30% jest nowych. Typowa roczna produkcja oscyluje w granicach 14000 skrzynek, nie produkuje się tu drugiego wina.



powrót