W ramach serwisu winestory.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić naszym Użytkownikom wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one zapisywane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności. X
WineOnline

Wina świata - Wineonline

Chateau Gruaud-Larose

Chateau Gruaud-Larose, Saint Julien Deuxième Grand Cru Classé

Posiadłość swoją historię datuje na XVIII wiek, pierwsze wzmianki zawdzięczamy rycerzowi o jakże swojsko brzmiących imionach Joseph Stanislas Gruaud. Znany ze swoich dziwactw, wybudował wieżę aby móc obserwować swoich pracowników i doglądać jakości. Ponoć również co roku wywieszał flagę jakiegoś kraju, który jego zdaniem powinien w danym roku kupić wino, dopasowane do jego stylu i potrzeb. Ponadto sprzedawał swoje wina na aukcjach w Bordeaux, a jeśli część produkcji nie została sprzedana - podnosił cenę, co zadziwiająco skutkowało kolejnymi zakupami.

Po jego śmierci, posiadłość odziedziczył Joseph Sebastian de La Rose - od tamtych czasów posiadłość nosi nazwę Gruaud-Larose. Choć sam będąc gubernatorem Gujany nie miał dużo czasu aby zajmować się winnicami, jakość została utrzymana, to również od jego czasów na butelce po dziś dzień znajdziemy napis "Le Roi des Vins, le Vin des Rois" (Król Wino, Wino Królów). W kilkanaście lat po jego śmierci posiadłość została zlicytowana na rzecz kilku nabywców. W trakcie klasyfikacji win Bordeaux z 1855 roku, posiadłość miała trzech właścicieli, co nie umniejszało nic jakości produkowanych tam win - sklasyfikowanych jako Saint Julien Deuxième Cru Classé.

Do początku XX wieku posiadłość była cały czas podzielona między kilku właścicieli, z tego powodu możemy spotkać się z nazwami Chateau Gruaud-Larose-Sarge czy Chateau Gruaud-Larose-Faure. Zjednoczenie na rzecz jednego właściciela nastąpiło dopiero w 1935 roku.

Od 1997 roku znajduje się w rękach Taillan Group kontrolowanej przez Jacques'a Merlaut, będącej również właścicielem takich posiadłości jak Chateau La Gurgue, Chateau Haut Bages Liberal, Chateau Citran czy Chateau Ferrière.

Z półtorej setki hektarów aż 82 obsadzone są winoroślą i znajdują się w granicy apelacji Saint Julien - oddzielone od Żyrondy urokliwym miasteczkiem Beychevelle, wciśnięte między Branaire-Ducru i Lagrange. Winnica położona na typowym żwirowatym podłożu, obsadzona jest krzewami o średnim wieku 45 lat wśród których znajdziemy 57% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot, 8% Cabernet Franc, 3% Petit Verdot i 2% Malbec. Zdumiewająca jest gęstość nasadzeń - aż 10000 krzewów na hektar.

Po ręcznych zbiorach i sortowaniu przeprowadzana jest fermentacja w drewnianych i betonowych kadziach podczas której moszcz jest przepompowywany dwa razy dziennie. Następnie nie więcej niż trzecia wina część poddawana jest fermentacji jabłkowo-mlekowej aby w końcu dojrzewać w beczkach z Alliers i Nevers przez 18 miesięcy.

Efektem tych wszystkich zabiegów jest roczna produkcja na poziomie 25000 skrzynek pierwszego wina - Chateau Gruaud-Larose oraz około 16000 skrzynek drugiego wina, wprowadzonego na rynek w 1979 roku - Sarget de Gruaud-Larose.



powrót