Czasem spotykamy się z terminem maceracja węglowa. Co może robić węgiel przy produkcji wina i czy należy się tego obawiać?
Otóż o maceracji węglowej mówimy w sytuacji gdy grona nie są zgniatane, aby uzyskać z nich sok. Fermentacja zachodzi już wewnątrz owocu do chwili gdy dwutlenek węgla je rozerwie. Taki proces daje nam wino o silnie owocowym charakterze i typowej dla nich świeżości.
Ponadto wina uzyskane dzięki maceracji węglowej mają niski poziom tanin, co jest preferowane przez wiele osób. Macerację węglową stosuje się na szeroką skalę w regionie Beaujolais. Ponieważ sam proces jest dość szybki pozwala na picie wina Beaujolais Nouveau już w kilka tygodni po zbiorach.
Łukasz Bogumił: Od niemal dziesięciu lat jestem głównym sommelierem importera win Wineonline w Warszawie, gdzie odpowiadam za szkolenia dla pracowników, degustacje dla klientów oraz opiekę merytoryczną nad treścią publikacji drukowanych i online.
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
Facebook
YouTube
LinkedIn
Instagram