W ramach serwisu winestory.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić naszym Użytkownikom wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one zapisywane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności. X
WineOnline

Wina świata - Wineonline

Maceracja węglowa
Czasem spotykamy się z terminem maceracja węglowa. Co może robić węgiel przy produkcji wina i czy należy się tego obawiać?
 
Otóż o maceracji węglowej mówimy w sytuacji gdy grona nie są zgniatane aby uzyskać z nich sok. Fermentacja zachodzi już wewnątrz owocu do chwili gdy dwutlenek węgla je rozerwie. Taki proces daje nam wino o silnie owocowym charakterze i typowej dla nich świeżości.
 
Ponadto wina uzyskane dzięki maceracji węglowej mają niski poziom tanin, co jest preferowane przez wiele osób. Macerację węglową stosuje się na szeroką skalę w regionie Beaujolais. Ponieważ sam proces jest dość szybki pozwala na picie wina Beaujolais Nouveau już w kilka tygodni po zbiorach.


powrót