W ramach serwisu winestory.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić naszym Użytkownikom wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one zapisywane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności. X
WineOnline

Wina świata - Wineonline

Hiszpania
Hiszpania jest krajem o największym areale winnic na świecie, stanowią one aż 15 % globalnych upraw. Wystarczy spojrzeć na mapę tego państwa, aby dostrzec, że miejsc gdzie wina się nie produkuje jest znacznie mniej niż tych zajętych przez winorośl.
 
Czy tak ogromny obszar ma jakieś cechy wspólne? Gdyby chcieć wymienić jedną, najbardziej charakterystyczną, to byłoby to z pewnością zamiłowanie Hiszpanów do starzenia swoich win w dębowych beczkach. Obecnie wielu młodych winiarzy próbuje od tego odchodzić, ale beczka jest wciąż, i pewnie jeszcze długo będzie, znakiem rozpoznawczym win hiszpańskich.
 
Inną cechą jest duże przywiązanie do firm (marek) produkujących wino. Często są one bardziej znane od regionów, w których działają. Innym przymiotem win z Hiszpanii jest stosunkowo małe zróżnicowanie odmian. Choć uprawia się wiele szczepów regionalnych takich jak: Albarino, Monastrell, Bobal, Verdejo, to jednak dominują niezaprzeczalnie Tempranillo w Kastylii i Garnacha w Hiszpanii północno-wschodniej.

Ale największym wyróżnikiem tego iberyjskiego winiarstwa jest jego gwałtowny, skokowy rozwój. Oczywiście są w Hiszpanii regiony znane i cenione „od zawsze” na czele z Rioją oraz Jerez. Niemniej obecnie warunki zdają się narzucać „młode wilczki”. Myślimy tu głównie o genialnej apelacji Ribera del Duero oraz o najnowszym odkryciu jaką jest kataloński Priorat. Winiarskiej Hiszpanii nie można stracić z oka choćby na rok, dwa, bo zaraz pojawia się tam jakaś pozytywna, zaskakująca zmiana. Sledźmy ten kraj.
 
Zobacz również:

Rioja

Carinena, ojczyzna Garnachy
 
Rioja, Finca la Emperatriz
 
Degustacja win Rioja Reserva
 
Priorat


powrót