W ramach serwisu winestory.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić naszym Użytkownikom wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one zapisywane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności. X
WineOnline

Wina świata - Wineonline

Sangiovese
Już geneza nazwy szczepu Sangiovese nie nastraja krotochwilnie. Wywodzi się z języka łacińskiego „Sanguis Jovis" – krew Jowisza. Przypuszcza się, że uprawiali go już Etruskowie, a nazwa sugeruje nam, że wino ma głęboką barwę i zwykle jest silnie alkoholowe. We Włoszech znany jest szerzej pod tą nazwą od XVI wieku, w zależności od regionu może ukrywać się pod synonimami - Brunello, Sangioveto, Sangiovese Grosso i Prugnolo Gentile.

Sangiovese najlepiej dojrzewa w klimacie suchym, jest dość kapryśne, nie lubi zwłaszcza deszczu tuż przed zbiorami, które następują bardzo późno, bo zwykle dopiero w połowie października. Najlepiej rozwija się w słońcu na suchej ziemi. Szczep próbuje się uprawiać w Argentynie, z niezłym powodzeniem w Kalifornii i oczywiście w całej Italii.
 
Ale choćby nie wiadomo jak pyszne wina udawały się w Umbrii czy w Emilii Romanii, to bastionem odmiany była i pozostanie Toskania. Sangiovese i Chianti są ze sobą zrośnięte chyba na wieki. Ponieważ szczep potrafi dawać wina ostre, chłopskie, z wysoką kwasowością, dawniej regułą było „zmiękczanie" Sangiovese przez dodawanie Canaiolo, Malvasia Nera czy nawet białych gron Trebbiano Toscano. Obecnie odchodzi się od tych praktyk.
 
Wystarczy użyć odpowiednio beczki, aby Chianti powstałe z Sangiovese ukazało swoją elegancję oraz klasyczne aromaty wiśniowe. Niewiele odmian tak dobrze dojrzewa w dębie. Taninom należy się nieco zaokrąglenia, podkreślona jest cielistość wina i stemperewana jego szorstkość. Aby przekonać się do czego jest zdolne Sangiovese w najlepszych siedliskach należy spróbować win z innych toskańskich apelacji - Vino Nobile di Montepulciano czy Brunello di Montalcino. O ile Brunello, oraz siostrzane Rosso di Montalcino, jest znane i cenione od dawna, o tyle apelacja Vino Nobile di Montepulciano biorąc pod uwagę jakość wytwarzanych win za rozsądne pieniądze jest wdzięcznym miejscem zakupowym.
Na koniec należy również wspomnieć o znaczącym udziale gron Sangiovese przy powstawaniu tzw. Supertoskanów. Choć są to wina wytwarzane nieco na uboczu systemu apelacyjnego mają ogromną rzeszę miłośników. Pomimo, że powstały z odrzucenia przez niektórych winiarzy obowiązku stosowania wyłącznie winogron Sangiovese, to właśnie paradoksalnie Supertoskany ogromnie przyczyniły się do promocji szczepu na świecie.


powrót

Wyszukiwarka