Wydaje się, że nie ma prostszego kryterium wyboru wina niż jego kolor. Tylko, że nie zdajemy sobie na co dzień sprawy z tego jaką paletę barw przygotowali dla nas winiarze. O ile wina białe i czerwone znają nawet zagorzali abstynenci, o tyle przy innych kolorach zaczynają się schody. Wielu z nas przypomni sobie  jeszcze o winach różowych (błędnie nazywanych przez niektórych różanymi). I tyle? Otóż nie!
Niezwykła ciekawostka pochodzi ze wschodniej Francji, z regionu Jury. Powstają tam z miejscowego szczepu Savagnin wina żółte (vin jaune). Są to wina robione wbrew wszelkim współczesnym trendom, przy użyciu zamierzchłych technik. Dojrzewają w beczkach częściowo niepełnych co sprawia, że na powierzchni tworzy się kożuch drożdżowy, a wino ulega utlenieniu. Wtedy to nabiera ciemnożółtej czy czasem wręcz brązowej barwy. Żeby być jeszcze bardziej w opozycji do reszty świata, winiarze z Jury butelkują swoje wina w butelkach o pojemności 620ml. Podobno tyle wina zostaje po leżakowaniu jednego litra przez czas 6 lat i trzech miesięcy.
Również z Francji z regionu Cahors wywodzi się określenie wina czarne. Są to wina, jak łatwo się domyślić, niezwykle intensywne i skoncentrowane. Określenie pochodzi z wieku XIX kiedy to dodawano tychże win do mieszania z sąsiadującymi bordoskimi. Obecnie nazwa jest używana raczej ze względów historycznych.
Z kolei wina szare spotkamy zarówno we Francji jak i w Maroku. Najogólniej rzecz ujmując są to wina różowe powstałe z ciemnych winogron (sok z winogron niezależnie jakiego koloru jest biały, kolor winu daje kontakt ze skórką). Z tym, że jest to bardzo delikatna różowość, można nawet przyjąć, że bliżej im do win białych.
Jednakże najbardziej znanym z wymienianych właśnie win jest z pewnością portugalskie wino zielone (vinho verde). Nazwa ma nam przywodzić na myśl świeżość i pewną „niedojrzałość” wina, które jest przyjemnie orzeźwiające. Vinho verde ociera się o delikatnie musujące choć właściwiej byłoby powiedzieć, że tylko troszkę szczypie w język. Aby konfuzja była pełna dodajmy, że vinho verde może być zarówno różowe jak i czerwone choć naturalnie najwięcej jest tych białych.
Łukasz Bogumił: Od niemal dziesięciu lat jestem głównym sommelierem importera win Wineonline w Warszawie, gdzie odpowiadam za szkolenia dla pracowników, degustacje dla klientów oraz opiekę merytoryczną nad treścią publikacji drukowanych i online.
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
Facebook
YouTube
LinkedIn
Instagram