O ile nie ma większych problemów z podaniem w odpowiedniej temperaturze wina czerwonego, o tyle wina białe bardzo często są zbyt ciepłe bądź wręcz zmrożone.
Najbardziej klasycznie ochłodzimy białe wino wkładając je do kubełka z wodą i z lodem. W sprzedaży można też spotkać specjalne, zamrażane nakładki na butelkę. Działają dobrze, ale wyglądają mało romantycznie.
Innym, prostszym sposobem jest wstawienie wina na pewien czas do lodówki. Aby schłodziło się szybciej owińmy je zmoczoną ściereczką.
Natomiast nigdy, ale to przenigdy nie wolno wkładać wina do zamrażarki, czy też wystawiać na balkon przy dużych mrozach. Nie dość, że jest to szokiem dla wina, to jeszcze możemy źle obliczyć czas i z butelki w efektowny sposób zostanie wypchnięty korek.
Łukasz Bogumił: Od niemal dziesięciu lat jestem głównym sommelierem importera win Wineonline w Warszawie, gdzie odpowiadam za szkolenia dla pracowników, degustacje dla klientów oraz opiekę merytoryczną nad treścią publikacji drukowanych i online.
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
Facebook
YouTube
LinkedIn
Instagram