W ramach serwisu winestory.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić naszym Użytkownikom wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one zapisywane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności. X
WineOnline

Wina świata - Wineonline

Nowa Zelandia
Nowa Zelandia rozpoczęła swą karierę na międzynarodowej scenie winiarskiej w połowie lat osiemdziesiątych. Od tamtego okresu ich eksport wzrósł z mniej więcej 100,000 litrów rocznie do ponad 15 milionów.

Nowa Zelandia znana jest głównie z win białych, szczególnie zaś z Sauvignon Blanc, które są dziś uznawane za jedne z najlepszych na świecie (szczególnie pochodzące z regionu Marlborough). Jednak ostatnie lata pokazują również bardzo interesujące wyniki w kategorii Pinot Noir oraz w mieszankach Cabernet Sauvignon z Merlot.

Nowa Zelandia położona jest na dwóch wyspach (North i South Island), na których z kolei można wyróżnić podział na określone regiony winiarskie. Warunki klimatyczne na wyspie północnej pozwoliły lepiej zaaklimatyzować się czerwonym odmianom z Cabernet Sauvignon i Merlot na czele. Z kolei chłodniejszy klimat południowej wyspy doskonale nadaje się do uprawy Sauvignon Blanc.

Do najważniejszych regionów produkcji należą: Marlborough (najlepsze Sauvignon Blanc) i Hawkes Bay (doskonałe Cabernet Sauvignon i Merlot).


powrót