W ramach serwisu winestory.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić naszym Użytkownikom wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one zapisywane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności. X
WineOnline

Wina świata - Wineonline

Francja
Na przełomie tysiącleci francuscy winiarze znaleźli się w dość kłopotliwej sytuacji. W ciągu trzech ostatnich dekad XX wieku przeciętna konsumpcja wina we Francji spadła o połowę (przy tym średni wiek ludzi pijących wino codziennie wzrósł z trzydziestu do pięćdziesięciu lat), a eksport również nikogo nie zachwyca (np. w Wielkiej Brytanii udział sprzedaży win francuskich spadł w tym samym okresie czasu z 50 do 26%).

Znaczny spadek eksportu Francja zawdzięcza takim producentom jak Australia, RPA, Chile, Argentyna czy Nowa Zelandia, którzy w tym samym okresie zanotowali rekordowe wzrosty eksportu.

Kluczem do sławy win francuskich są magiczne słowa Appellation Contrôlée (AC), które w XX wieku stały się standardem określającym wina jakościowe. Jednak u progu nowego tysiąclecia Francja stała się więźniem własnych uwarunkowań prawnych.

Aby winu można było przyznać prawo do używania określonej Appellation Contrôlée, musi one spełniać szereg warunków, jak określony rodzaj gron, sposób ich zbierania, sposób obsadzania winnic, określona zawartość alkoholu, określone informacje na etykiecie.

O ile z jednej strony prawo wyznacza standardy jakościowe, to z drugiej wiąże ono ręce winiarzom, ponieważ znacznie ogranicza ich swobodę w zakresie metod uprawy i winifikacji win.

Zobacz również:
 
Klasyfikacja win Bordeaux z 1855r.
 
Wina z Jury
 
Chateauneuf du Pape


powrót