W ramach serwisu winestory.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić naszym Użytkownikom wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one zapisywane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności. X
WineOnline

Wina świata - Wineonline

Afryka
Historia winiarstwa na Przylądku sięga 1652 roku, kiedy Jan van Riebeeck otrzymał polecenie utworzenia osady mającej zapewnić żywność dla floty handlowej wypływającej na długie podróże z Europy do Indii. 1 lutego 1659 roku napisał w swoim dzienniku "Dzisiaj chwała Bogu wino zostało odciśnięte od winogron po raz pierwszy".
 
Duży wkład w rozwój winiarstwa Przylądek zawdzięcza hugenotom, którzy zbiegli z Francji w 1688 roku po unieważnieniu Edyktu Nantejskiego przywożąc ze sobą duży bagaż wiedzy i doświadczeń w produkcji wina. Okres znacznego rozwoju to wojny napoleońskie, kiedy to wina z przylądka zastąpiły tradycyjne wina francuskie w Wielkiej Brytanii.
 
Nowe możliwości nastały dopiero po długim okresie apartheidu, kiedy to Południowa Afryka mogła w końcu zacząć odbudowę swojej pozycji zdobytej wcześniej dzięki 300 letniej historii winiarstwa w tym kraju.
 
Do wzrostu jakości win z Cape Town (łuk szerokości 700 mil z zachodu na wschód) przyczyniły się również w znacznej mierze duże zagraniczne inwestycje i wprowadzenie nowoczesnych metod winifikacji.
 
Klimat podobny do śródziemnomorskiego pozwala na uprawę wielu odmian winogron, z których na szczególną uwagę zasługuje Pinotage. Uzyskany na początku wieku z krzyżówki Pinot Noir i Cinsault daje doskonałe i charakterystyczne dla Przylądka wina.
 
Podział geograficzny wyróżnia na przylądku 12 regionów winiarskich, z których najważniejsze to Stellenbosh, Wellington , Paarl i Robertson. O pochodzeniu wina z określonego regionu świadczy napis na etykiecie Wine of Origin ... z podaną nazwą regionu.
 
Zobacz również:
 
Pinotage
 
Winnica Simonsig, Stellenbosch


powrót