W ramach serwisu winestory.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić naszym Użytkownikom wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one zapisywane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności. X
WineOnline

Wina świata - Wineonline

Kryształki w winie
Kryształki w winie są zazwyczaj oznaką dobrej jakości wina. Są przy tym całkowicie nieszkodliwe, a powstają w trakcie procesu dojrzewania wina.
 
Występują zarówno w winie białym jak i czerwonym i odpowiadają kolorem kolorowi wina. Istnieją wina które mają niejako predyspozycje do wytrącania kryształków w trakcie dojrzewania, na przykład wina niemieckie.
 
Mimo iż kryształki są całkowicie nieszkodliwe nie należy ich przelewać z winem do kieliszka. Należy delikatnie przelać wino, a kryształki pozostaną na dnie.


powrót